perjantai 22. maaliskuuta 2013

Voihan räkä, osa2...

Niin meidän tuuria taas tämä... Jippuhan oli tuossa aikaisemmin räkäinen ja oli uudelleen maaliskuun alussa. Lämpöä varsalla ei missään vaiheessa ollut ja muutenki vointi on pysynyt hyvänä. Sunnuntaina meidän piti lähteä Metsämäkeen match showun, mutta nyt jääkin väliin se reissu, kun varsalla alkoi taas nokka vuotaa. :( Räkä on semmoista todella keltaista, paksua ja venyvää.

Tänään meillä kävi eläinlääkäri. Hän kuunteli Jipun hengitysääniä, niissä ei ollut mitään sanomista. (onneksi) Varsalta otettiin myös verikoe, saan huomenna tulokset. Jos verinäytteessä ei ole mitään erikoista aloitetaan varsalla limaa irroittava lääke, mutta jos tuloksissa on jotakin poikkeavaa, oli eläinlääkäri sitä mieltä, että sitten on parempi lähteä klinikalle tutkimuksiin.


Varsa käyttäytyi tosi reippaasti eläinlääkärin tutkimusten ajan, etujalat pysyivät suurimmaksi osaksi lattialla ja turhalta häsläämiseltä vältyttiin. Ainut, että verikokeen ajaksi laitettiin huulipuristin, se alkaa olemaan jo vakio toimenpide, jos Jippua täytyy jollain neulalla sohia. Varsa oppi jo kuukauden ikäisenä, oltuaan ripulissa, että verikoe on pahajuttu ja silloin täytyy hepuloida. Onneksi tuo huulen vääntäminen on helppo ratkaisu tähän. Rauhoittaa lapsen samantien. 
Jippu viime kesänä ihmettelemässä heinäkassia. (TULISPA JO KESÄ!)

Keskiviikkona juttelin puhelimessa Ypäjän hevossairaalan eläinlääkärin kanssa, joka antoi ohjeeksi madottaa varsan ja katsoa sen auttaisiko se nuhaan ja pieneen köhään, jota Jipulla on ollut. Madot voivat kuulemma kiertää keuhkoistakin ja aiheuttaa nuhaa ja yskää. 


Ell. toi tänään matolääkkeen, annan sen illalla varsalle. Muita en nyt madotakkaan, kun sain juuri lantanäytteiden tulokset alkuviikosta sähköpostiin ja sen mukaan muilla ei ole tarvetta matolääkkeeseen, kuin Jipulla (vaikka sen olisin madottanut nyt keväällä muutenkin, kun on nuori hevonen). 

Pieni epäilys myös on, voisiko varsa olla herkistynyt kuivikkeille!? Tuo olkipelletti pölyää hiukan, varsinkin siisteillä hevosilla, kuten Jippu ja Popi, jotka kakkaavat melkein yhteen nurkkaan karsinassa ja pissaavat toiseen. Jose on erimaata, kun se myllää koko karsinan sekaisin aina. Olen myös tehnyt huomion, että hevosten silmät ovat rähmineet olkipellettiin siirtymisen jälkeen enemmän kuin aiemmin. Lähiaikoina haen turvepaaleja ja siirryn siihen takaisin, koska aiemmin, kun käytin turvetta kuivikkeena ei ollut mitään ongelmia. 

Taas tuntuu huolta ja murhetta olevan hevosten kanssa, mutta eiköhän tästäkin taas selvitä. Ja uusia näyttelyitä toivon mukaan tulee taas, joihin mekin päästään osallistumaan! Lähden varmaakin silti sunnuntaina paikan päälle katsomaan näyttelyä, esiintyväthän siellä komeat pojat Salama & Duke, joiden kommelluksia voit seurata heidän omassa blogissaan! 

4 kommenttia:

 1. Voi harmi, olisi ollut niin kiva nähdä Jippu :( No, seuraavalla kerralla sitten! :) Ja toivottavasti pikkuneiti paranee pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivon et tää mystinen on/off räkätauti loppuis pian! Mut ehkä toi verikoe selvittää asiaa. Ei oo kiva kun varsa sairastaa, jotenkin isompi huoli kuin noista aikuisista.

   Poista
  2. Totta, nämä varsat ovat niin herkkiä ja on kurjaa, kun ne sairastavat.

   Niin ja mitä olkipellettiin tulee, niin niissä on kuulemma suuria vaihteluja. Meillä oli Bioljen suursäkki ja muutama pikkupaali ja kyllähän ne pölysivät enemmän tai vähemmän. Samaan aikaan Salaman kurarupi räjähti käsiin, sille tuli valtavia märkiviä rupia selkään, kaulaan ja takajalkoihin. Vaihdettiin takaisin turpeelle, pahin tulehdus lieveni todella nopeasti. Tosin samaan aikaan meni sulfa ja sitä pestiin ahkerasti, mutta kumminkin. Luulen olkipelletin olleen tälle vikatikki siinä kohtaa kuitenkin. Olen kuullut vastaavista oireista, eli iho-ongelmista ja hengitysjutuista. :(

   Poista
 2. Minulla on globalpellets-olkipelletti. Omaan nenään pölyä on tuntunut karsinoita perustaessa ja pellettiä lisätessä. Mutta hevoset ovat varmaan paljon herkempiä, kuin mun nenä. Se on harmi, että pelletti pöllyää noinkin paljon, koska muuten se on minusta ihan toimivaa, pissa ei haise ja talli on paljon valoisampi, kuin turvekuivituksella.

  Joo, olen lueskellut tuosta Salaman iho-ongelmasta. Tuntuu, että nykyään monilla hevosilla on mystisiä iho-oireita. Ovatko ne ylipäätään herkempiä kuin ennen muinoin vai ovatko niiden tuottee, rehut, kuivikkeet ja muut nykyään jotenkin liian "teollisia"?

  VastaaPoista