tiistai 3. syyskuuta 2013

Kooste viime päiviltä.

Pieni katsaus viime viikon loppupuolen  ja viikonlopun juttuihin. On niin kiireistä ettei tietokoneelle ole paljoa ehtinyt kirjoittelemaan, kun illat ja viikonloppuna päivät kuluivat ulkona hääräillessä.

Torstai 29.8.;
Jipulle laitettiin tällöin uudelleen kärrit perään. Tällä kertaa ei sujunut yhtään hyvin ja takapakkia tuli aika reilusti. Varsa seisoi taas nätisti kärryjen laiton ajan, mutta kun liikkeelle olisi pitänyt lähteä se oli sitä mieltä, ettei käy. Päästiin pellolle asti jotenkin, pari kertaa se loikkasi pystyynkin. Pellolla vänkäsi väkisin oikealle aisojen välissä, jolloin toinen aisa tietysti painoi kylkeen. Lopulta otettiin pellolla kärryt pois, ennenkuin mitään sattuu ja jatkettiin ihan vaan ohjas ajaen. Siinäkin meni sitten hetki, että varsa suostui liikkumaan. Mutta loppujen lopuksi rentoutui ja meni ihan kuin ennenkin. Pysähtyi, liikkui ja kääntyi pyydettäessä. Ilmeisesti se ottaa aisoista jotain pulttia. Noh, eipä meillä mikään kiire asian kanssa ole, edetään pikkuhiljaa.
Lauantain sateenkaari.

 Perjantai 30.8.;
Ajelimme Josen kanssa pellolla ja Jippu oli elämänsä toisen kerran tiuhtina (eli perähevosena narussa). Se meni kyllä taasen tosi hyvin ja varsa käveli kärryjen perässä kuin vanha tekijä. Jose sen sijaa olisi ollut kovinkin meno päällä ja käveli välillä super reippaasti ja tarjosi itse ravia. Hauska tammanen, viileät ilmat ovat tehneet tehtävänsä ja reipastuttavat hevosia.

Jose katselee muuttolintujen menoa.
 Lauantai 31.8.; 
Lauantaina siivosin jonkun verran hevosten tarhaa. Ohjasajoimme Jipun kanssa. Pellolle mentäessä varsa hermostui vähän, emmekä olleet kauaa, vain sen verran, että varsa kulki nätisti. Pihatiellä kävelimme myös vähän, kävimme postilaatikolla kääntymässä. Siinä köpöteltäessä varsa rauhoittui hyvin. Onhan se sille jo tuttu tie.
Josen kanssa menimme noin tunnin lenkin pääosin pelloilla, tien kautta vain vaihdoimme peltoa. Jose oli reipas ja otimme pätkät ravia ja yhden ympyrän verran laukkaa. Tammuska olisi mennyt varmaan enemmänkin, sen verran reipas se on, mutta täytyy ajatella sen jalkoja. Kyllä tulee niin vanhat ajat mieleen, kun maastoiltiin pitkiä ja joskus vauhdikkaitakin lenkkejä. Näimme muuten muuttolintuja ja hienon sateenkaaren.

Lisäksi juoksutin Popia vähän liinassa pellolla (ihanaa tämä kun saa käyttää peltoa, kun kenttää ei ole).  Poni oli aika meno päällä sekin. Juoksuttaessa sillä toimii erinomaisesti liikettä lisäävät pyynnöt, tässä tapauksessa ääniavut, mutta jarrut eivät toimi noin helposti vaan ympyrää täytyy pienentää, että poni suostuu hiljentämään menoa. Ei auta semmoiset, että siirtyisi itse ns. sen edelle ja näin paineen avulla saisi sitä hidastamaan, mikä taas toimii esim. Josen kanssa hyvin. 

Kesän viimeisiä vihreitä.
Sunnuntai 1.9.;
Sunnuntaina ystäväni oli meillä kylässä, joten hevosten kanssa touhuilu jäi hieman vähemmälle. Joselle ja Jipulle tein pihalle nurmikolle/pusikkoon semmosen pika aitauksen, että pääsivät nyppimään viimeisiä vihreitä sieltä. (Eikä ole niin paljoa ruohonleikkurilla töitä, kun hepat hoitaa). Ostin biltemasta muovisia aitatolppia, olivat mielestäni edullisempia, kuin esim agrimarketissa. Niistä on helppo tehdä väliaikais aitauksia.

Lisäksi otin asiakseni siivota varustehuoneen. Se on ärsyttänyt pitkään minua, kun lattia oli täynnä työkaluja remontin jäljiltä ja sitten itse olen vain laskenut tavarat käsistäni minne sattuu. Otin miltei kaikki roinat huoneesta ulos, lakaisin lattiat ja käänsin muutamia kalusteita hieman toisin päin. Järjestelin tavarat takaisin + jätin kaikki likaiset loimet (joille tarttis äkkiä tehdä jotain) tallin puolelle. Täytyy sanoa, että olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Huoneessahan mahtuu taas kävelemään. Vau!

Jose.
Maanantai 2.9.;
Eilen siivoilin hevosten tarhasta kakkoja taasen pois. Lisäksi kävin Popin kanssa kärryttelemässä pitkästä aikaa. Lähdimme peltoa kiertämään ja käväisimme naapurissa. Saimme sieltä korillisen omenoita. Ajattelin tehdä omenapiirakkaa ja uuniomenia jonain päivänä. Toki hepat saavat omat maistiaisensa ompuista. Popi pääsi myös kyydittämään naapurin innokasta hevostytön alkua kärryillään. 23v poninen on myöskin super reipas lenkki kaveri, sain pidätellä, että poni pysyi käynnillä, kun ravaamalla taittuu matka paljon nopeammin ponin mielestä. Minä taas olin sitä mieltä, että on aloitettava rauhallisesti. 

Lauantain peltomaastossa.
Tiistai 3.9.;
Tänään toivon sähkömiehen tulevan meille iltapäivällä laittamaan talliin poistoilma puhaltimia, jotta saataisiin ilmanvaihto edes hieman paremmaksi. Lisäksi olisi pian kiva saada hevoset talliin yöksi, koska nytkin kun tätä kirjoittelen mittari näyttää +3 astetta. Toki pollet pärjäävät, mutta mitä jos sataisi vettä? Sitten en niitä ulkona näin vilpoisella haluaisi öisin seisottaa. 

Jose ja Jippu pika-aitauksessa leikkaamassa nurmea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti