sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Pimeää, kuraa, sateista = syysmasennus?

Tuntuu, että innostus kaikkeen tekemiseen on vähän kadoksissa tämän pimeän sateisen syysajan takia. Kirjoittaminen, hevosten lenkitys, töissä käyminen... Pakko vain edetä päiväpäivältä tässä elämässä eteenpäin. Talvi ja lumi olisivat ihan tervetulleita tänne! Hevoset ovat voineet pääasiassa hyvin, vaikka ovatkin olleet vähemmällä liikunnalla nyt. En ole juurikaan paljoa valoisaan aikaan kotona, eikä pimeys houkuttele lähtemään lenkille, vaikka heppani luotettavia otuksia ovatkin. 

Joselle oli ilmaantunut alkuviikosta napaan patti, joka kutisee. Tammalla on ollut tuo ennenkin, se tulee syksyisin, jos on tullakseen. En vieläkään tiedä mikä tuon turvotuksen aiheuttaa? Aikaisemmin se on ilmestynyt poltiaisaikaan, joten olen kuvitellut sen johtuvan hyönteisistä. Mutta nyt ei ole kyllä enää öttiäisiä, joten kummastuttaa. Kerran Jose on muistaakseni saanut kortisonia patin takia, mutta muuten se on laskenut itsekseen. Se kasvaa pikkuhiljaa ja kutisee, koska kun sieltä rapsuttaa venyy tammalla ylähuuli. Perjantaina meille saattaa tulla eläinlääkäri (jos hän vain ehtii) rokottamaan hevosia, joten samalla voi katsoa pattiakin sitten, jos se ei ole laskenut siihen mennessä. Nyt ollaan totuteltu syömään säilöheinää, mietin mahdollisuutta voisiko tämä johtua siitä? Toisaalta ehkä aika kaukaa haettua?

Josen napaturvotus...

Harvinaista; aurinkoa! 30.10.13
Hevosten katosta hieman laajennettiin viime viikolla. Katoksen seinän takana oli meillä puuvarastona käytössä ollut maapohjainen "koppi", josta tehtiin katokseen jatko-osa. Väliseinään tehtiin oviaukko ja maapohjan päälle tuotiin hiekkaa, jotta pohja olisi samalla tasolla kuin alkuperäisen katoksen betonilattia. Samalla aitausta hieman pidennettiin, jotta katokseen saatiin kaksi ovi aukkoa, se on nyt läpi käveltävä malli. Toivomus olisi, että kaikki neljä kavioeläintä mahtuisivat sisälle yhtäaikaa. Nyt se on haave vain, koska sen verran Esteri varoo Josea ja Jippua vielä. Edistystä tammojen välillä on kyllä tapahtunut, koska saattavat seisoskella ihan lähekkäin. Ruoka-aikaan on pientä nahinaa. Minua on hymyilyttänyt, kun olen nähnyt Josen päästävän shettiksen kanssaan samalle verkolle syömään, koska aikaisemmin se ei ole ikinä näin tehnyt. Poni on päässyt laumassa ihan uudelle tasolle Esterin tulon jälkeen. (vaikka kyllä Esteri sitä komentaa)

Tytär ja äiti ihmettelemässä katoksen laajennusta. 27.10.13.

Jippu tänään kera treeniletin.
Tarhan siivoaminen on myös aika työ, kun ei täysinäisiä kottikärryjä jaksa pehmenneessä metsäpohjassa kiskoa eteenpäin. Kaikki normaalisti nopeasti sujuvat askareet tuntuvat vievän nyt enemmän aikaa. Onneksi tänään oli pieni hetki isänpäivän vieton ja siivousaskareiden jälkeen aikaa käydä ohjasajamassa varsaa. Sillä onkin ollut nyt taukoa tuosta touhusta meidän kiireiden ja ehkä tämän ilmankin takia noin kuukausi. Silti Jippu toimi oikein kivasti valjaat päällä ja seisoi tallissakin ilman kuopimista. Hieno lapsi! <3 Sillä oli nyt ensimmäistä kertaa suussaan tavallinen ravinivelkuolain. Aikaisemmin sillä on ollut suorakumikuolain ja suora omenakuolain, joiden kanssa se ei ole oikein viihtynyt jatkuvasta suun vekslauksesta päätellen. Nyt mielestäni nivelkuolaimen kanssa varsan suu oli paljon rauhallisempi. 

4 kommenttia:

 1. Se on jännä, miten vanha lauma yhdistyy ja lähenee, kun laumaan tulee uusi jäsen. :) Ompas Jipulla tukkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siksi piti vähän hieroa silmiä kun näin Josen ja Popin samalla heinäverkolla ensimmäisen kerran. En heti olisi uskonut.

   Jipulle on tosiaan kasvanut runsaasti tuota harjaa. Se on saanut ilmeisesti Josenkin osuuden, kun emä tamma suorastaan kaljuuntui keväällä...

   Poista
 2. Pikkasen olen kade tuosta Jipun harjasta! Tai Salama on. Sillä on niin järkky nyrhitty letti... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin jännä, että tammalle kasvaa tällänen tukka, orithan ne usein komeita on muhkeineharjoineen. Toivottavasti Salamakin vielä innostuu kasvattamaan nätin tukan, vaikka nyt onkin ruuna.

   Poista