torstai 9. tammikuuta 2014

Aamuhetkiä.

Aamuisin kampean itseni jo neljän jälkeen talliin. Oikeasti se ei ole kovinkaan vaikeaa, olen enemmän aamuihmisiä muutenkin, silloin saan eniten aikaiseksi. Ihan noin aikaisin en tietysti menisi heppojen unia häiritsemään, ellei töiden takia olisi pakko.

Talliin mennessäni juttelen jo pihalla ääneen jotain, jotta hevoset kuulevat minun olevan tulossa. Menen talliin ensin otsalampun valossa, jonka olen himmentänyt todella pienelle. Sytytän kaksi himmeää valoa ja koitan olla sohimatta hevosia otsalampun valolla päin näköä. Avatessani oven saan tervetulotoivotukseksi vaimeaa tai hieman voimakkaampaa hörinää ja yleensä jostain karsinasta kuuluu piereskelyä. Jippu ja Jose ovat yleensä vielä makuullaan astellessani talliin sisälle ja kampeavat itsensä ylös sytytellessäni valoja. Seuraavaksi jaan kaurat Esterille ja Jipulle. Muut saavat porkkanat. Nappaan heinäkassin ja menen pihalle täyttämään heinäverkkoja. Siellä roikkuu kolme tiheäsilmäistä verkkoa.

Takaisin talliin ja kunnolliset kattovalot päälle. Hevoset ulos. Sateisina päivinä loimitan ne. Silloin harjaan ne kevyesti ennenkuin heitän loimet selkään. Turvettakun on ihan joka paikassa... Tämän jälkeen kerään karsinoista ruoka- ja vesikipot, pesen ne ja täytän ulkona olevan juoma-astian. Karsinan siivous voi alkaa. Jipun karsinan on yleensä sotkuisin, varsa myllää siellä kaiken sekaisin. Josella ja Esterillä on aika siistit karsinat. Popi taasen vuotaa öisin kuin niagaranputous, ainakin isoihin hevosiin verrattuna. Kun hevoset ovat vielä heinäverkkojen kimpussa minulla on yleensä tallin molemmat ovet auki tuulettaakseni siellä. Hevosten tarha on suoraan takaovien takana. Heinät syötyään Jose ja Jippu tulevat yleensä juomaan ja kurkkimaan mitä hääräilen tallissa. Meillä on aamuisin pieni seurusteluhetki, on hiljaista ja rauhallista. Hevoset tulevat ovelle ja minä keskeytän karsinan siivouksen ja menen rapsuttelemaan ja juttelemaan tammuskojen kanssa. Näinä hetkinä aina ajattelen miten ihania hevosia minulla onkaan. <3  Kun on aika jatkaa karsinoiden siivousta vedän ovet kiinni, muuten uteliaat suomenhevoset tulevat perässäni talliin. Lopuksi lakaisen käytävän ja katson että päivän heinäannokset ovat valmiina kasseissa. Sitten sisälle ja aamupalaa syömään. Tälläisiä ovat meidän arkiaamut. 
Ihanat tammat loppukesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti