torstai 16. tammikuuta 2014

Voihan maha.

Monessa blogissa on ollut kuutamoratsastus tai -ajelukuvia. Minäkin kävin Jipun kanssa kuutamokävelyllä eilen. Tämä tosin tapahtui aamulla siihen aikaan, kun olisi pitänyt töihin lähteä, eikä muutenkaan ollut kovin hyvä tunnelma. Varsa oli jättänyt karsinaan heiniä - en tästä vielä huolestunut, koska olin laittanut sille aika paljon syötävää yöksi. Päästäessäni Jipun ulos tallin takaovesta, se lähtee yleensä heti kävelemään eteenpäin, kohti heinäverkkoja. Eilen se jäi oventaa seisoskelemaan ja se oli mielestäni outoa. Lisäksi oli hyvin outoa, että Jippu jäi seisoskelemaan paikallee, kun töihin lähtiessäni menin täyttämään heinäverkkoja heinäkassien kanssa. Yleensä kaikki ovat tunkemassa heinille. Laitoin heinät ja tarkkailin varsaa. Se nyppi heiniä hitaasti. Tässä vaiheessa aloin miettiä ähkyä. Ei muutakuin tallista hakemaan riimu ja naru. Varsa ei olisi millään meinannut lähteä tarhasta, jouduin houkuttelemaan sitä. Tässä kohtaa mietin sitäkin mahdollisuutta, josko sillä olisi joku jalka kipeä, kun muhkuraiseksi jäätyneessä tarhassa ei varmasti muutenkaan ole maailman hauskin liikkua.

Päästiin Jipun kanssa kuun loisteessa meidän pihatielle. Mielestäni varsa käveli normaalisti, tosin se oli jotenkin todella rauhallinen ajatellen, että kävin hakemassa sen ruoka-aikaan ja vein hämärälle tielle kävelemään pelkkä riimu päässä. Ja pienen helpotuksen huokauksen sain aika äkkiä päästää, kun hevoslapsi pysähtyi kakalle! Se oli normaalin näköinen lantakasa, joten tästä päättelin, ettei se oikein ähkyssäkään voi olla. Käveltiin hetki ja mulla alkoi olemaan kiire töihin. Varsa takaisin tarhaan ja menoksi. Ei kovin kivaa lähteä pois kotoa, kun ei voi olla varma mikä toisella oikein oli.

Ehkä se oli syönyt vain yöllä niin paljon, ettei maistunut ja ehkä oli pieniä vatsan väänteitä? Tänään varsan ruokahalu on onneksi ollut normaali ja se on ollut iloinen omaitsensä. 

11.1. Jippu
Lisäksi Jipulla on ollut muutenkin hieman mahaongelmia nyt. Sille ei oikein tunnu sopivan tämän talvinen säilöheinä. Häntä on sotkussa, kun varsan kakka on välillä löysää. Viime talvena tälläistä ei ollut, mutta nyt onkin enemmän valkuaista heinässä. (vaikka sitähän ne varsat tarvitsee) Aikuisilla hevosille ei ongelmia ole ollut. Jipun vatsaa vähän rauhoitti, kun se söi öisin kuivaheinää, mutta se loppui viime viikolla ja ajattelin kokeilla josko se pärjäisi ilman. Pihassa on vielä kolmepaalia säilöä, katsotaan mitä niiden jälkeen? Olen myös pohtinut, että hevosille saattaisi olla hyväksi jokin hiekanpoistokuuri. Ainahan niillä varmasti menee hiekkaa jonkin verran kurkusta alas, kun tuolla tonkivat... Chia-siemeniä on tarkoitus hankkia. Kokemuksia kenelläkään? Saa kertoa. :)


10 kommenttia:

 1. Hiekkakuurista ei ainakaan ole tämän mutaisen syksyn jäljiltä yhtään haittaa. Olen itse käyttänyt sekä chiaa, että psylliumia. Chia upposi paremmin, mutta psyllium tuotti paremman tuloksen (tai siis hevonen piristyi sen syötön aikana). Silloin tosin hiekkaa ei ainakaan kuvan mukaan ollut edes paljon, joten psyllium taisi muuten tasapainottaa vatsaa. :)

  Saako Jippu mitään väkirehuja? Kalkkilisä saattaisi auttaa tuohon vatsaongelmaan tai sitten ihan Greenline, siitä on moni tuntunut saavan apua. Se on kalsiumpitoista ja neutralisoi mahan happamuutta, lisäksi sen kuidut hoitavat suolistoa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jippu saa noin litran kauraa ja muutaman desin racing proteinia, bh kivennäistä (vaihdoin tähän juuri kun horsepowerin nelipii-ämpäri loppui), biotiinia ja kaksi ruokalusikallista kalkkia päivässä heinien lisäksi. Myös porkkana tai kuivaleipä kuuluvat päivittäin syötäviin eväisiin. Pellavapuuroa on saanut aina välillä, tosin nyt aion antaa sitä joka ilta muutaman viikon ajan ja kokeilla auttaisiko se, kunnes saan ne chiat hankittua. Ainakin facebook ryhmässä chian siemenistä tuntuu olevan hyviä kokemuksia. Ajattelin juuri sitä, että se olisi maistuvampaa kuin psyllium... Tuota greenlinea käytin viime talvena, nyt sitä ei ole tullut hankittua, mutta se on varmaan sitten seuraava kokeilu, jos ei nuo muut auta. Maitohappobakteeri kuurejakin olen antanut, eikö niillä ole juuri ollut vaikutusta kakan koostumukseen.

   Poista
 2. Voi pahus. :(

  Salamalla oli vähän samaa viime vuonna, kerran yhtenä pakkaspäivänä veti syömättömäksi (nyppi vain heinää ja oli vähän flaatti), jolloin juotin sille Greenline-parafiiniöljy-vesisekoitusta reippaasti. Se meni sillä ohi, mutta vatsa turvotteli ja kakka oli löysää joskus. Vaihdettiin kokonaan kuivaan heinään ja parissa viikossa kaikki oireet hävisivät. Sen koomin ei ole moista ollut. *koputtaa puuta* Se ei vain siis kestänyt säilöheinää sinä talvena, vaikka melkein koko ikänsä oli syönyt saman tekijän heiniä. Kesällä kuvautin vielä vatsan hiekan varalta oman mielenrauhan vuoksi, eikä siellä ollut mitään. Nyt keväällä ajattelin tehdä saman, kun hammas-ontuma-rokotuskeikka odottelee ja jalkoja varmaan muutenkin kuvataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nää vatsavaivat on kyllä kurjia. Mietin hetken jo mahahaavaakin, mutta toisaalta meillä on aika tasaiset rytmit ja uskon varsan elämän olleen suht stressitöntä, heinääkin saavat reilusti... Että voisiko se olla mahdollinen ? Täytyy meidänkin suunnata klinikalle tästä, jos ei tilanne mene parempaan suuntaan, ei ole mukavaa varsalle, jos on mahavaivoja ja kun häntä on aivan sotkussa.

   Nämä Jipun ongelman alkoivat myös kun siirryimme syksyllä kuivaheinästä säilöön. Aluksi ajattelin, että vaihdoin heinät liian nopeasti, että olisi pitänyt sekoitella niitä kauemmin ennen täys muutosta. Josellakin oli tähän aikaan hieman löysempää kakkaa, mutta sillä se menikin sitten ohi. Mutta pakko nuo jäljellä olevat paalit on käyttää, eikä oikein ole mahdollista alkaa Jipulle kokonaan eri heiniä ayöttämään, kun samassa tarhassa ovat.

   Menette näyttämään hampaitakin klinikalle, onko Salamalla sudenhampaita? Poistetaanko ne ? Jipulla on kasvamassa ainakin yksi sudenhammas, joka olisi tarkoitus poistaa jossain vaiheessa.

   Poista
  2. Mäkin muuten annoin viime talvena säilön kanssa Greenlinea, se auttoi hieman. Lopullinen parannus tapahtui kuitenkin kuivalla. :) Nyt olen varovaisesti aina silloin tällöin syötellyt siivun Prohay-heinää ja sitä se tuntuu sietävän kohtalaisesti. Siinä on vaan paalilla hinta kohdillaan, Agrissa 9e/20kg. Tätä olen antanut ihan vaihtelun vuoksi ja kuivan säästämiseksi, kun kuorma tulee sovitusti 2 x kuukaudessa ja välillä tulee syötettyä ihan liikaa...

   Me mennään ihan perusraspaukselle. :) Salamalta poistettiin sudenhampaat (kaksi ylhäältä, yksi alhaalta) viime keväänä, olivat tosi isot ja piikikkäät. Se alakerran hammas on joku harvinaisuus. :D

   Poista
  3. Joo on suht tyyristä, kun tuo meidän säilö maksaa tänä talvena 15centtiä / kilo. Mut tietysti kivan kokoinen pakkaus, kun tolleen silloin tällöin syöttelee. :)

   Poista
  4. Meillä nuoren suomenruunan vatsavaivat loppuivat pikkuhiljaa kokonaan, kun lopetin säilön syötön kokonaan. Hevosten koko olemus muuttuu. En aijo milloinkaan antaa yhdellekkään hevoselle säilöä. Kuivaheinäruokinta viidesti päivässä. Näin meillä.

   Poista
  5. Meilläkin parantui tilanne kun otin säilön lisäksi taas kuivanheinän. Pitänee kokeilla vielä ensi talvena, jos osittain söisivät säilöä ja osittain kuivaaheinää. :)

   Poista
 3. Voi pahus!
  Mikä kamera sulla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Canon eos 600d ja siinä kameran mukana tullut perusputki (vielä). Osa kuvista samsungin vanhalla puhelimella ja viisivuotta vanhalla olympuksen pokkarilla.

   Poista