maanantai 25. elokuuta 2014

Vastoinkäymisiä. Ontuva varsa.

Eilen tuli taas se tunne, että eikö koskaan voi tapahtua mitään hyvää (vaikka varmasti paljon tapahtuukin). Haimme hevosia isolta laitumelta takaisin pienemmälle, kun siihen on kasvanut heinä-elokuun aikana syötävää ja siitä hepat on helppo ensi lauantaina napata kyytiin ja kuljettaa kotiin. No talutin itse Jippua ja huomasin melko pian, että varsa käveli oudosti. Ensin luulin että se ontuu etujalkaansa, johon oli viikolla tullut jostain syystä polven yläpuolelle pieni haava, joka minusta oli lähtenyt paranemaan hyvin. Sitten tajusin katsoa takajalkoja! Varsa onnahteli erittäin voimakkaasti astuessaan oikealla takajalalla maahan ja koitti selvästi astua vain kavion kärjellä. Hevoshierojakurssilla olemme opiskelleet hevosen anatomiaa ja jännevammojen tutkimista ja hoitoa. Tieto lisää tuskaa - sanotaan...

Tarkemmin tutkittuani totesin jalassa olevan vähän nestettä vuohisen kohdilla jalan takapuolella. Lämpöä, kaviopulssia tai mitään muuta nestettä lukuunottamatta ei ollut havaittavissa. Kaviossakaan ei näkynyt mitään. Ensiapuna kylmäsin jalkaa vedellä, mikä oli haastavaa varsan ollessa kylmästä vedestä erimieltä. Illalla kylmättiin uudelleen kylmäyssuojan avulla. Se oli Jipulla ensimmäistä kertaa jalassa ja se melkein antoi sen olla koko ajan rauhassa. Välillä piti tosin jalkaa vähän nostaa ja koittaa potkia ilmaa.
Lauantaina illalla käydessäni laitumella en huomannut Jipun jalassa olevan mitään, tosin oli jo tosi hämärää, että arvoitukseksi jää koska se alkanut ontua. Ajattelin heti ontumisen nähdessäni, että klinikalle on lähdettävä heti alkuviikosta, mutta suureksi yllätykseksi (koska olin varautunut jo kaikkeen pahaan) tänään aamulla kävely näytti jo hitusen paremmalta. Taas suoritettiin jalan kylmäys suojan kanssa ja iltapäivällä tullessani töiden jälkeen viilentämään kinttua antoi varsa jo hienosti pukea kylmäsuojan ja pitää sitä 20minuuttia. Kylmäyksen jälkeen katsoin sen liikkumista ja suureksi helpotukseksi se astui jo koko kaviolla maahan ja askellus käynnissä näytti hyvältä! Nestettä on vielä, mutta ei ehkä niin paljon kuin sunnuntaina. Ehkä se on vain nyrjäyttänyt vuohisensa laitumella, kun on ollut niin märkää? En siis vielä soittanut klinikalle, katsotaan ainakin huominen päivä vielä, kun suunta näyttäisi olevan parempaan päin. 

2 kommenttia:

 1. Toivotaan, ettei ole mitään vakavaa. :( Mieleen tulee jännevamma, kaviopaise (mutta jos on jo paranemassa niin...) tai sitten tosiaan jokumyy nyrjähdys. Jännevammassakin tietysti ontuma voi nopeastikin helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat tuli itselläkin mieleen. Jännevamman mahdollisuutta ei voi pois sulkea, mutta kaviopaise se tuskin on, luulen että ontuisi yhä voimakkaasti jos olisi paise. Tosiaan nestettä ei enää ole, kylmännyt olen kaksi kertaa päivässä.

   Ajattelin, että ensi viikolla lähdemme klinikalle jos ontuu vielä, nyt ei enää käynnissä onnu, ravissa hiekkapohjalla eilen ontui vähän. Helpompi tehdä klinikkareissu ensi viikolla, kun hevoset ovat silloin jo kotona. Toki jos ontuma olisi pysynyt voimakkaana sunnuntain jälkeen, niin oltaisiin menty jo koipea näyttämään. On nää kurjia, mut ei auta ku toivoa parasta. :)

   Poista