maanantai 22. syyskuuta 2014

Hevosen pään anatomia ja suun terveys luennolla.

Olin viime torstaina Raision Hööksissä kuuntelemassa hevoshammasteknikko Maarit Mäkipään pitämää luentoa hevosen pään anatomiasta ja suun terveydestä. Postaus olisi pitänyt kirjoittaa heti, kun asiat olivat tuoreina mielessä, mutta yritän saada mietteitä kasaan näin jälkikäteen. Harmittaa, kun en kirjoittanut luennon aikana muistiinpanoja.

Opin uusia asioita, joita en ollut tullut ajatelleeksikaan. Vaikka olemme hevoshierojakurssilla käyneet hevosen anatomiaa paljon läpi, ei hevosen päätä ole juuri huomioitu, eikä sen kummemmin käsitelty, suurimmaksi osaksi korvista taaksepäin. Nämä mitä seuraavaksi kirjoitan ovat siis omia mietteitäni ja havaintoja joita mieleen luennolta jäi, enkä osaa kuvailla tai selittää asioita välttämättä niiden oikeita termejä käyttäen.
4-vuotiaan hevosen pääkallo.
Suurin "ahaa"-elämys oli itselläni oli varmasti tuo miten hermot kulkevat hevosen päässä. Kaksi reikää hevosen kallossa, tuossa ylhäällä, poskiluun harjun edessä ylhäällä ja poskihampaiden edessä alaleuassa, niistä tulee hermoja kallon sisältä ulos, jotka jatkavat kulkuaan kohti turpaa. Näiden reikien kohdalle laitamme usein hevoselle turpahihnan ja mahdollisesti vielä alaturpahihnan. Jos ne ovat tiukalla ja juuri osuvat noiden hermokanavien kohdalle, se voi tuntua hevosesta todella ikävältä. Ennemmin siis kun koitamme mahdollisesti estää hevosta aukomasta suutaan, täytyy miettiä miksi se haluaa avata suunsa.

Myös hampaiden raspausta jäin tosiaan miettimään, useinhan kun hevosen hampaita hoidetaan, laitetaan hevoselle suunavaaja etuhampaiden päälle ja aletaan tutkiskella poskihampaita. Luennolla puhuttiin etuhampaiden merkityksestä hevosen suun terveyteen ja purentaan. Etuhampaiden "kulman" tulisi olla kohti korvia, jotta leukanivel voi toimia oikein. On myös huomioitava hevosen suun liike. Hevonen ei pureskele haukkaamalla vaan "jauhamalla", eli suun liike on poikittaista jauhantaa. Täten jos hampaat ovat kuluneet epätasaisesti voi hevosen olla vaikeaa tai kivuliasta pureskella luonnollisella tavalla.

Pureskeluun käytettäviä lihaksia voimme nähdä hevosen otsalla ja poskilla ja niiden tulisi olla symmetriset, eikä hevosen pitäisi aristella niitä koskettaessa, jos suussa on kaikki kunnossa. Muuta huomioitavaa pään alueen lihaksista; korvien liikuttajalihakset. Minun itseni pitäisi ainakin kiinnittää enemmän huomioita suitsien otsapannan sopivuuteen. Tuntuu, että Josella melkein kaikissa suitsissa kiristää otsapanta, aina se on liian lyhyt (jos en ole erikseen vaihtanut pidempään), vaikka suitset muuten olisivat sopivat. Liian tiukka otsapanta voi kiristää purentalihaksia ja korvienliikuttajalihaksia ikävästi.

Sylkirauhaset. Hevosella on useampi sylkirauhanen ja ne sijaitsevat eripuolilla päätä. Pään liittymä kohdassa, "posken takana" on yksi, jonka voi tuntea ihan päältäpäin (se tuntuu keitetyltä kukkakaalilta :D). Eri sylkirauhaset tuottavat koostumukseltaan hieman erilaista sylkeä. Hevoselta tulee sylkeä normaalisti n. 3litraa tunnissa. Kuolaimen takana kulkevan hevosen posken vieressä sijaiseva sylkirauhanen ei välttämättä toimi kunnolla, koska hevosen pään ollessa linkussa, voi sylkirauhasen vieressä oleva lihas painaa sitä. Sylkirauhaset voivat turvotella keväisin hevosen siirtyessä laitumelle, se on yleensä vaaratonta ja johtuu pureskelun lisääntymisestä ja syljen tuotannon aktivoitumisesta. 

Hevosen kieltä tukevat kieliluut. Kielessä ei saisi koskaan roikkua tai repiä voimalla. Luut voivat vaurioitua. (Itselläni ei tulisi mielenkään repiä hevosta kielestä, mutta kuulemma jotain hankalia tapauksia saatetaan jopa taluttaa kielestä).

Kuolaimen sopivuus hevosen suuhun. Minkä verran hevosella on tilaa suussaan? Usein sanotaan kolmipalan olevan mukavampi kuolain hevoselle, kuin esim tavallinen nivelkuolain. Kuolaimen sopivuuteen vaikuttaa kuitenkin monta asiaa, suun koko (leveys, korkeus jne.) kulkeeko hevonen pää ylhäällä vai alhaalla, kulkeeko se pää suorassa vai kenties hieman vinossa jompaankumpaan suuntaan. Kuolaimen oikea leveys on n. 1cm enemmän kuin hevosen suun leveys. Vanha ohje poskihihnojen kireydestä eli 2 ryppyä suupieliin on huono, koska hevosilla on hyvin erikoiset huulet ja huulien muoto vaihtelee. Hevosella jolla on sopivat kuolaimet sopivalla kohdalla suussaan, ne eivät osu hampaisiin.

Tässä pieniä mietteitä, mitä päähän jäi. Lähinnä itselleni muistiin. Olisi erittäin mielenkiintoista pyytää Maarit meille katsomaan tammojen suut läpi. Ehkä syksymmällä, kun raspausten aika koittaa?

Voit kurkata Maarit Mäkipään kotisivuja tästä. 

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sain tuolta luennolta paljon enemmän irti mitä osasin odottaakkaan! Harmittaa niin, etten kirjoittanut asioita heti muistiin vihkoon!

      Poista