tiistai 9. syyskuuta 2014

Hevoset kotona ja kaviopaiseen hoitoa.

Kotona viimeisiä vihreitä.
Hevoset muuttivat takaisin kotiin viikko sitten lauantaina. Ensin vein Esterin uudelle asuintallilleen ja sen jälkeen kuskasin omat ponit kotiin, ensin Popin ja sitten Josen & Jipun. Jippukin käveli suoraan koppiin ruokaämpäriä katsomaan, mutta Jose tarvitsi jälleen kerran liinan tuen kylkeensä, jotta tuli sisälle. Se on jännä, kun se riittää, että joku vetää liinan kopin lastaussillan viereen suoraksi, niin tamma toteaa, että "jaahas nousempa traileriin" ja kiipeää kyytiin. Kiitos vielä Eliselle hevosten kesälaidunnuksesta ja silmällä pidosta! :)
Hevosten tarhaan on kesän aikana kasvanut kaikenlaisia rikkaruohoja, kummasti sieltä seasta jotain syötävääkin löytyy. Hiekkaa tuotiin myös hieman lisää mutaisen syksyn varalle. Tarhassa menee nyt kaksi kulkuväylää, jotka on pohjustettu hiekalla. Toinen on viime talvena tehty ja toinen tämä uusi. Hevosten ruokapaikkojen lähelle en hiekkaa halua.

Sitten palataan Jipun ontumaan... Laitumellahan Jippu näytti liikkuvan ihan hyvin, kuitenkin kotona tarhassa, kun sen menoa seurasin, huomasin sen edelleen varovan toista takajalkaa. Eli tätä oikeaa, jota ontui sen yhden päivän reilusti. Soittelin jo klinikalle ja varasin aikaa. Sieltä kehotettiin pyytämään kengittäjä vielä katsomaan ja minä sitten pyysin, vaikka olin itse epäileväinen, että vika olisi kaviossa. Kappas vaan, kengittäjä tuli ja kun oli hitusen raspannut kavion pohjaa, sieltä paljastui "rako" ulkoreunalta läheltä kantaa. Selvä kaviopaise, josta on ilmeisesti tullut jo jotain ulos, kun se ontuminenkin helpotti niin äkkiä. Kengittäjä ei saanut kaviota kamalasti "kaiveltua", koska Jippu osoitti kavion olevan kipeä ja koitti potkia, mitä se ei yleensä tee. 

Laitoin kavioon betadine-hauteen ja seuraavana päivänä soittelin kunnaneläinlääkärille, jolta saimme Jipulle antibiottikuurin, kun kengittäjä oli sitä mieltä, että se olisi hyvä. Tosin sitten myöhemmin kun soittelin klinikalle ja kyselin tuonko varsan vielä näytille vai mitä mieltä ovat, niin sieltä sanottiiin, että uusien ohjeistusten mukaan pelkkä kipulääke olisi ollut antibiottikuuria parempi, koska antibiotit voivat "koteloida" paisetta kavioon. Olivat kuitenkin sitä mieltä, että Jippua ei tarvitse tuoda klinikalle vaan kotihoidon pitäsi riittää.

Haudoin kaviota ja hepat viettivät yöt sisällä ja päivät Jippu oli tallin takana meidän betonipohjaisessa katoksessa turvepatjalla, Josen ja Popin pitäessä sille seuraa, tein niille pikkutarhan siihen viereen. Lääkekuuri loppui sunnuntaina ja eilen päästin hepot pois pikkutarhasta. Nyt näyttää hyvältä, mutta katsotaan mihin suuntaan jalka menee. Eilen Jippu oli jo onnistunut siihen jonkun pienen haavankin saamaan, että seuraavaksi hoidetaan varmaan impparia sitten. 
Haude

2 kommenttia:

  1. Nuo paiseet voi olla kyllä melko salakavalia. Toisaalta; onneksi vain paise ja hyvä, että syykin selvisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sen verran salakavalia, että en ihan vielä uskalla huokaista. :S

      Poista