perjantai 17. lokakuuta 2014

Hevossairaalassa hammashuollossa.

Eilen olimme koko lauman voimin Ypäjän hevossairaalassa hevosten vuosittaisessa hammashuollossa ja rokotuksia hakemassa. Ystäväni tarjoutui kuskaamaan Josen omassa kopissaan (KIITOS TÄSTÄ!), itse kuljetin Popin ja Jipun klinikalle, peräkkäin ajelimme tuon vajaan tunnin matkan.

Useimmiten meillä on kotona käynyt kunnaneläinlääkäri rokotuksia antamassa ja hampaita katsomassa, mutta nyt käytin kaikki kaviokkaat klinikalla, koska ajattelin klinikan eläinlääkärillä olevan enemmän kokemusta hampaiden huollosta. Jose ja Popi ovat jo sen verran iäkkäitä, että halusin varmistusta niiden purukaluston kunnosta ja Jipun sudenhampaiden poistoa myös pähkäilin etukäteen.

Jippu sai kunnon rauhoituksen ja huojui jo käytävällä siihen malliin, että ajattelin sen nukahtavan. Sudenhampaita sillä oli yksi, ylhäällä oikealla. Eläinlääkärin mielipide sudenhampaasta oli, että ei tarvitse poistaa ainakaan vielä, jos ei ole tarkoitus laittaa ravureiden kitarautaa suuhun. Hampaan tilannetta seuraillaan, jos se alkaa heilua niin napataan se sitten pois. 

Potilaskertomukseen Jipusta kirjoitettiin seuraavaa: "Purenta muuten hyvä, mutta hammasrivissä sivusuunnassa pientä pykälää. Kohtalaisen paljon terävöitymää kauttaaltaan, normaali raspaus. Oikealla ylhäällä 1cm ensimmäisen yläposkihampaan edessä keskikokoinen sudenhammas, ei heilu. Ei tarvitse heti poistaa, seurataan raspausten yhteydessä. Poskissa ei haavaumia. Alaleuka kuolaimen kohdalta palp. normaali." Jipulle suositeltiin 8-9 kuukauden päästä uutta hammastarkastusta.

Josella on hieman toinen poski turvotellut välillä, joten odotin jotain löydöksiä... Tamma rauhoitettiin kevyesti toimenpiteeseen. Potilaskertomuksessa lukee näin; "Poskihammasrivissä sekä ylä-, että alaleuassa sivusuunnassa melko voimakasta pykälää. Kohdalla enemmän piikkimuodostumaa, muualla melko vähän. Normaali raspaus. Poskissa ei haavaumia. Myöskin kohta jossa päällä päin näkynyt turvotusta, on posken puolelta siisti. Ei sudenhampaita. Kuolaimen kohta palp. normaali." Päädyimme ajatukseen, että Josella voisi olla jotain ruokaa joskus pakkautunut poskeen, mikä näyttää päällepäin turvotukselta. Ohjeeksi sain huuhdella suuta, jos turvotusta esiintyy. 

Popilla on mielestäni henki haiskahtanut välillä pahalta, mutta silläkin oli kaikki hampaat tallella ja ihan hyvässä kunnossa. Potilaskertomus kertoo seuraavaa: "Taaimmaisissa alaposkihampaissa pykälää, viimeinen alaposkihammas hieman korkea. Muuten vain lievää terävöitymää. Normaali raspaus. Ei haavaumia limakalvoilla. Kuolaimen kohta palp. normaali. Ei sudenhampaita. Suusta ei nyt tule hajua, eikä löydy selvää syytä sille, mistä hajua on ajoittain tullut." Ehkä ponillakin on ruokaa joskus jäänyt jonnekkin, mikä hajua aiheuttaa. Suusta voisi myös ottaa myöhemmin röntgenkuvia, joista selviää mahdollinen hammasjuurten tilanne, jos hajua alkaa tulla useammin. Popikin oli hyvin kevyesti rauhoitettuna toimeenpiteen ajan. 

Kuljetuskalusto.
Lisäksi Jose ja Jippu saivat flunssarokotukset. Popilla on pelkkä jäykkäkouristus, jonka se sai viime vuonna, joten seuraava kerta on ensi vuonna. Kokonaisuudessaan reissu sujui hyvin, kaikki lastautuivat ja matkustivat nätisti mennessä ja tullessa.

Jippu on ollut tänään aamulla hiukan vaisu ja lämpö oli hitusen koholla 38,1 astetta, varmaan rokotuksesta johtuen. Onneksi ruoka lapselle kuitenkin maistuu hyvin. 
Kaksi otusta mahtui karsinoihin ja yksi sai odotella käytävällä. Tässä ollaan kotiin lähtöä tekemässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti