sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Tallirutiinit.

Oman tallin arki pyörii aikalailla samankaavan mukaan päivästä toiseen - ja hyvä niin. Ruutinit ovat muodostuneet omanlaisiksi; 

Aamutalliin mennessä juttelen aina jo pihalla, ennenkuin avaan ulko-ovea, jotta en säikytä hevosia, jotka saattavat olla vielä pitkällään. Talliin en koskaan sytytä kirkkaita kattovaloja, vaan laitan hepat ulos kahden himmeän "yövalon" voimin + pienelle säädetyn otsalampun turvin. Ihan vaan siksi, että jos läväytän kirkkaat kattovalot heti mennessäni pimeään talliin ovat hevoset silmät sirrillään ja koska pimeäähän ulkonakin on talviaikaan aamutalliin mennessä, miksi sokaista pimeään menevät hepat hetkeksi kirkkailla lampuilla. Ensiksi nappaan heinäkassin mukaani ja jaan heinät pihalle. Tällävälin hevoset könyävät jaloilleen, venyttelevät ja mennessäni takaisin talliin ovat valmiita lähtemään ulos. Jos on  huono ilma ja loimitan, niin harjaan hevoset kevyesti ennen loimen pukemista. Josen kaviot puhdistan aamuisin, koska sillä on kengät. Lumi jäätyy turpeiseen kavionpohjaan kovaa kiinni vaikka olisikin tilsakumit.                                                                                    
Joskus siivoan karsinat heti, mutta useimmiten vasta aamupäiväheinien aikaan. Karsinat putsaann aina miltei samassa järjestyksessä, ensin Popin, sitten Josen ja viimeiseksi Jipun, jonka karsina on aina kuin pommin jäljiltä. Käytävän lakaisu kuuluu karsinoitten siivouksen yhteyteen, samoin vesiämpäreiden puhdistus. Rutiineihini kuuluu nykyään laittaa yöheinät ja seuraavan päivän päiväheinät valmiiksi karsinoiden siivouksen jälkeen.Tarhassa olevan vesiastian tarkastelu kuuluu kaikkien tallissa/tarhassa käyntien yhteyteen. Tarvittaessa lisään vettä tai vaihdan sen kokonaan. 

Hevoseni syövät ulkona heinänsä verkoista ja maasta. Ikean kassit ovat käteviä heinien annosteluun. Iltapäivällä jaan kolmannet heinät ulos. Ne annan yleensä kokonaan maasta mikäli säät sallivat, eikä ole kamalan kuraista.
Iltatalliin mennessä siivoan hevosten tarhan ensiksi. Teen sen joka päivä, niin siitä ei muodostu isoa urakkaa ja siivoaminen on helppoa ja aika nopeaa. Lisäksi tarhan yleisilme on paljon parempi, kun kakkaa ei pursua joka nurkasta. Sitten talliin; tässä vaiheessa hevosilla on jo heinät karsinoissa valmiina. Otan hevoset sisälle, aloittaen ponista ja viimeiseksi Jose. Hepat pääsevät rouskuttelemaan heiniä. Seuraavaksi laitan väkirehut kippoihin ja jaan ne hepoille. Silmäilen niiden syömistä, yleisilmettä ja jalkoja, näyttääkö kaikki normaalilta ja onko turvotusta tai haavoja. Sillä aikaa kun hepot syövät käyn täyttämässä vesiämpärit ja kannan ne karsinoihin. Viimeiseksi kerään ruokakipot pois ja pesen ne. Tarkastus, että karsinan ovet on kunnolla kiinni, poistoilmapuhallin päälle ja tallista valot pois hyvän yön toivotusten kera.
Ruokien säilytysastioita.
Tässä olivat jokapäiväiset "vakiotoimenpiteet", toki sitten tässä ohessa on kaikki muu hevosten kanssa touhuilu, niiden hoito, harjaus + muu, ratsastukset, ajelut, varsan kanssa touhuaminen jne...


Tämän postauksen idea tuli täältä: Blogitallin haaste  2 kommenttia:

  1. Hei! Kuvassa "ruokien säilytysastioita" mistä ostettu päällekäin olevat valkoiset kannelliset laatikot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ikeasta noita saa, eri kokoisiakin laitaa löytyä. Ovat virallisesti jotain jätteiden lajittelu laatikoita muistaakseni? Tai semmoisella nimellä... Tosi käteviä.

      Poista