perjantai 16. tammikuuta 2015

Hurutamma ja villivarsa, sekä poni joka koittaa parhaansa mukaan olla poissa tieltä.

Jokainen voi kuvitella miltä tuntuu 3-vuotiaaksi tulevan nuoren tamman olla karsinassaan nyt jo kuudetta päivää. Luonnonlapsi varsa, joka on tottunut normaalisti ulkoilemaan aamuvarhaisesta iltamyöhille saakka. Juu - virtaa on voin kertoa. Kivut ovat ilmeisesti tiessään (ja saahan se edelleen sitä kipulääkettä) ja menohaluja olisi. 

Eilen illalla sain loistoidean! Päästin Jipun karsinan siivouksen ajaksi tallin taakse Josen ja Popin seuraan. Aitasin niin, että eivät pääse tallin takaa pois, eli ala ei ole silloin kovin iso. Josesta huomaa, että se kaipailee Jippua kovin. Vanhukset eivät keskenään liiku tarhassa juuri ollenkaan, eivätkä jäljistä päätellen kiertele samaan tapaan joka nurkkaa, jos Jippu ei ole ulkona. Josen vakio päivystyspaikka onkin tällä viikolla ollut tallin nurkalla, kuin odottaen, että koska Jippu tulisi ulkoilemaan.
Kuvituskuvina Jose ja Jippu rapsuttelemassa 31.5.2014
Laskin siis Jipun ulos ja jäin hetkeksi seuraamaan tilannetta. Jose meni heti varsansa luo ja ne nuuskivat tarkkaavaisesti, Jose vähän vingahti ja heitti etusta, mutta sen jälkee ryhtyi nuolemaan Jippua selästä ja rapsuttelemaan. Ajattelin tietysti, että hyvältä näyttää ja vaikuttaa rauhalliselta. Kerkesin sulkea oven ja siivota karsinaa muutaman talikollisen verran, kun alkoi kuulua jytinää. Jaahas, ei muuta kuin riimu mukaan ja ulos. Aikeissani oli napata Jose kiinni ja tuoda talliin, jotta Jippu voisi hetken vielä nauttia ulkoilmasta, mutta tammapa ei antanut kiinni. Jippu antautui lopulta ja toin sen sisälle. Purin väliaidan ja hurutamma Jose kirmasi pimeyteen tarhan toiseen päätyy... On siinäkin seniori, villitsee toiset ja käyttäytyy itse kuin varsa. Popi ei osallistunut tähän ilakointiin ollenkaan vaan näytti lähinnä helpottuneelta, kun tilanne rauhoittui. Villivarsa Jippu tosin pukitteli hetken vielä karsinassakin...
Tänään Jippu oli kovin toisten perään niiden lähtiessä ulkoilemaan. Tein sille taas tallin taakse pienemmän aitauksen ja päästin sen siihen aamuheiniä syömään karsinan siivouksen ajaksi. Myöhemmin aamupäivällä vein sen pihatielle kävelylle naruriimun ja köyden kanssa varustettuna. Aikapaljon sitä sai muistutella ja olla itse valppaana että se kävelee siellä missä kuuluu, eikä ota mitään pieru-pukki-laukka lähtöjä. Meille on nyt tulossa soft-ride terapiabootsit Hyvinkään Animagista, heillä on joitakin kokoja myynnissä. Toivotaan, että sopivat Jipulle. Sitten se voisi tarhailla sairastarhassa isomman osan päivästä ja kavio pysyisi puhtaana. Liimapinteli ja jeesusteippi töppönen ei oikein tahdo pysyä karsinassakaan ehjänä, saati pihalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti