perjantai 24. huhtikuuta 2015

Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus


Otimme Jipun kanssa eilen osaa suomenhevosten kasvuhäiriötutkimukseen. Olimme siis Ypäjän hevossairaalassa kuvauttamassa Jipun niveliä. Matkaan lähdettiin hyvissä ajoin kamalassa myrskytuulessa (viimeksi kun Jippu kävi klinikalla, oli lumimyrsky). Varsa meni kuitenkin reippaasti traileriin ja matkusti tapansa mukaan hienosti. Klinikalla oli rauhallista, mitä nyt joku ukko poraili seinäntakana kiviporalla, mutta ei tullut onneksi hirveän kovaa meteliä siitä. Jippu rauhoitettiin, pistämisen ajaksi laitettiin huulipuristin, koska ei ole mukava alkaa tapella 500-kiloisen eläimen kanssa, joka inhoaa pistämistä. Huulipuristimen kanssa se ei huomaa koko toimenpidettä. 

Nukuksissa.
Jippu on aika herkkä rauhoitusaineille, se meni taas aika transsiin ja hoiperteli tuettuna käytävältä röntgenhuoneeseen. Pitäisi joskus muistaa mainita tästä ennenkuin sitä rauhoitetaan, voi olla että sille riittäisi hieman vähemmät määrät lääkkeitä. Itselläni ainakin tuli hiki, kun röntgensuojatakki niskassani kannattelin varsan päätä kuvausten ajan. Yhteensä otettiin siis 10 kuvaa 8 nivelestä. Etupolvet eivät kuuluneet tähän. Tämän jälkeen Jippu sai vielä tehosterokotuksen, nyt sillä pitäisi olla rokotukset niinkuin ratsuilla virallisesti kuuluu olla. Eli eka rokote ja kaksi tehostetta sen jälkeen. Lisäksi vielä kurkistettiin purukalustoa. Jippu vaihtaa nyt aktiivisesti hampaita! Edessä alhaalla oli yksi maitohammas, jonka alta tunki jo pysyvä hammas. Maitohammas nyppäistiin irti. Lisäksi kaksi poskimaitohammasta poistettiin, kun ne roikkuivat siellä uusien hampaiden päällä. Sain ne mukaan kotiin. Aarteita. Heh. 
Jipun poskihampaita.
Sitten lopputulemaan; kuvat kertoivat Jipun nivelten olevan hyvännäköiset, mitään löydöksiä ei ollut. Voin siis todeta onnistuneeni ainakin varsa-ajan ruokinnassa ja liikunnassa, nämä tekijät voivat vaikuttaa irtopalojen syntyyn. Lisäksi perinnöllisyys voi vaikuttaa ja kaikkia tekijöitä ei edes ilmeisesti tiedetä. Kiitoksena tutkimukseen osallistumisesta Jippu sai diplomin ja pharmacaren arnika msm-linimentin. 

Tästä reissusta jäi ainakin hyvä mieli!

2 kommenttia:

 1. Hevosten hampaita en ole koskaan onnistunut löytämään talteen, mutta Sirun hampaita on pari kappaletta: toinen löytyi pehmolelusta ja toinen löytyi mukavasti lattialta kun astelin sen päälle ja jäi sukanpohjaan kiinni :D

  Onnittelut! Terveen papereita pitää aina vähäsen juhlia! :)
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Minkä ikäisinä koirat vaihtavat hampaita?
   Olen jo aiemmin katsellut Jipun etuhampaita, että sieltä on vanhoja tippunut ja uusia näkyvissä ja toivoin salaa josko ruokakupista vaikka hampaan löytäisin, mutta ei. No sainpahan nuo jotka eläinlääkäri pihdeillä irti nappasi. :)

   Poista