maanantai 27. heinäkuuta 2015

Sudet tappoivat shetlanninponin.

Meidän Popi on onneksi kunnossa, mutta ihan tässä lähellä noin kolmen kilometrin päässä tästä oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hävinnyt shetlanninponi ori laitumesta. Koko päivän omistajat sitä etsivät ja lopulta iltapäivällä se löytyi aika läheltäkin kuolleena. Ponin peräpää oli syöty. Ori oli syöty elävältä. Näin kuvan kuolleesta ponista ja se oli aika lohduton näky. Paikalla oli erikokoisia suden jälkiä, joten epäilynä on että susiemo on opettanut pentujaan metsästämään. 

Koko juttu on mielestäni todella surullinen. Itselläni ei oikeastaan ole mitään susia vastaan, mutta täällä uutisoidaan jatkuvasti susista, jotka eivät paljoa ihmistä pelkää. Tulevat tuolla teillä lenkkeilijöitä vastaan "muina susina"... Peurojahan täällä on pilvinpimein, joten olen ajatellut, että niistä riittää susille kyllä ruokaa. No toisin nyt kuitenkin kävi. Saaliiksi joutunut poni oli ravikilpailukuntoinen ja laidunsi toisen orin kanssa samalla laitumella. Voin vain kuvitella omistajien tunnelmia ponin löytymisen jälkeen, kun sitä koko päivä oli ympäri kyliä haettu.

Omat hevoset otin talliin yöksi ja otan varmaan joka yö tästä eteenpäin. Tai ainakin jonkun aikaa, toisaalta käyvätkö sudet isojen suomenhevosten kimppuun, en osaa sitä sanoa, mutta erottavat laumasta nopeasti heikoimmat ja pienemmät yksilöt. Eli vaikka Jose ja Jippu voisivat ulkoilla, niin entäs poni? Olen niin kuvitellut, ettei hevosilla ole hätää susien takia, mutta eilisen tapahtumat on saaneet kyllä ajatukset sekaisin. 


6 kommenttia:

 1. Pikkasen ahdisti, kun vein Duken eilen 5km päähän tuosta tapahtuneesta.. Eli melkein kuin teille. :D Mutta se pääsee onneksi talliin myös yöksi, joten pieni mielenrauha laskeutui olkapäille.

  Järkyttävä tapaus silti. Nämä ovat nykyään joka kesäinen riesa ja aina lähempänä asutusta... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Duke tuli tänne suunnalle, kenellä se nyt sitten majailee?
   Joo se on sitte kaiken huippu, jos valoisassa keskellä päivää susi käy jonkun kotieläimen kimppuun. :(

   On todella järkyttävä ainakin minusta juuri siksi, kun en tosiaan uskonut susien käyvän hevosten/ponien päälle, juuri tuon peurojen paljoudenkin takia. Vaikka onhan tommonen poni varmasti paljon helpompi saalis kuin peura.

   Poista
  2. Onks se nyt just Yläneen puolta sitten, missä se pitää kesäkotiaan. :)

   Käsittääkseni nuo siellä päin liikkuvat sudet ovat enempi tai vähempi risteytyksiä ja ne vasta ongelmallisia tulevat olemaan. Ei mene kauaa, kun joku lapsi joutuu ongelmiin noiden takia, enkä ylläty ollenkaan, jos se tapahtuu vaikka keskellä kaunista päivää.. :(

   Poista
  3. Niin siitähän on ollut ristiriitaista tietoa ovatko koirasusia vai puhtaita susia. Niitähän tutkittiin mitkä viime vuonna vai edellisenä kaadettiin, mutta en muista lopputulosta vai kuulinkohan sitä edes koskaan.

   Poista
 2. Tietäääkseni kyseessä on ollut koirasusia. Sudet pelkäävät ihmisiä, mutta koirasusia ei ihmisen haju estä.. Harmillista. :( Lisänä vielä se, että aina kun koirasudet tekevät tuhojaan, hankitaan lisää metsästyslupia puhtaille susille.. Aika ongelmallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitähän ei oikein kukaan voi varmaksi sanoa. :/

   Poista