lauantai 7. marraskuuta 2015

Viimeisiä hetkiäkö vai onko aamulla päivä parempi?

Jose ei voi hyvin - tai nyt paremmin kuin aamulla, mutta tilanne on silti edelleen avoin. Menin aamutalliin klo 6, kuten tavallista. Laitoin ensin Jipun ulos, se lähti heiniä etsimään, sitten Jose ulos, se oli jotenkin vaisu. Saatuani Popin kaviot putsattua ja ponin takaovelle, tuli Jose jo takaisin sisälle päin ja hörisi kovaa. Tiesin heti, ettei sillä ole kaikki hyvin. Otin sen käytävälle. Tamma puuskutti kuin kovan rasituksen jäljiltä, tärisi ja siltä alkoi hiki tippua noroina. Vatsassa oli aika hiljaista ja lämpöä oli 38,3astetta. 

Soitin päivystävälle eläinlääkärille, joka oli onneksi tuosta ihan läheltä ja siivosin odotellessa karsinoita. Jose oli pissannut ja kakannut yön aikana normaalisti, sekä syönyt (muutamia korsia oli jäljellä, mikä ei toisaalta ole ihan normaalia, mutta ei voi sanoa, etteikö se olisi syönyt heiniään) ja juonut n. 10litraa, mikä on aika normaali määrä. Pikkuhiljaa tärinä ja puuskutus laantuivat ja tamma seisoskeli naruissa nuutuneen näköisenä. 
Nuo märät läiskät matossa ovat Josen hikeä ja ne tulivat muutamissa minuuteissa.
Eläinlääkäri saapui paikalle ja tutki Josen. Pulssi oli hieman koholla ja vatsasta kuului vain vähän ääniä. Lämmön mittasin juuri ennen eläinlääkärin tuloa, se oli kohonnut hieman 38,6. Lämpö tosin voi tuon verran nousta normaalilämmöstä ihan vain kivun takia. Jose sai kipulääkettä suoraan suoneen, eläinlääkäri sanoi tämän auttavan suolen kiputiloihin. Hän teki myös tutkimuksen peräsuolen kautta. Vasemmalla tuntui jokin kyhmy. Ultran kanssa katsottuaan ell. sanoi kyhmyn olevan lähellä munasarjaa ja epäili sitä vanhaksi verihyytymäksi. Sellainen voi kuulemma alkaa vaivata, vaikka olisi ollut paikallaan kauankin. Itse huomasin Josesta myös sen, ettei se halunnut laittaa painoa kunnolla vasemmalle takajalalle. Tamma alkoi peräpään tutkimusten aikana myös puuskuttaa, kuin olisi käynyt hiitillä. 

Kävimme vielä ulkona kävelemässä, jotta eläinlääkäri näki miten Jose liikkuu. Liikkui muuten ihan hyvin, mutta pienen ravipätkän jälkeen alkoi heti puuskuttaa voimakkaasti. Tallissa kuunneltiin vielä pulssia, joka oli kohonnut ja vatsaääniä, joita oli alkanut kuulua hieman enemmän. Karsinaan päästyään tamma pissasi. Heinät myös kelpasivat, kun pieni tukku tarjottiin. Ohjeeksi saatiin karsinalepoa ja pieniä määriä heiniä vähän kerrallaan. Selvyyttä ei oikein saatu onko tämä ähkyä, sen kyhmyn aiheuttamaa vaiko jotakin ihan muuta? Se on kuitenkin selvää, etten ole Josea ikinä näiden yhteisten 11vuoden aikana nähnyt noin tuskaisena.
Näin se seisoo vasen takajalka kevennettynä.
Päivällä tamma selvästi piristyi, höristeli vaativana karsinassa mennessäni talliin ja otti ahneesti heinät vastaan. Vesi ei ollut maistunut, mutta toin lämmintä vettä ja laitoin sekaan hieman melassia, niin johan upposi. Iltapuolella kävin sen kanssa pienellä kävelyllä. Se alkoi kuitenkin taas hengittää raskaammin, ei kuitenkaan puuskuttaa. Ruoka kuitenkin maistuu ja pissaa oli tullut karsinaan. Kakkaa ei - tosin eipä tamma oli kovin paljon saanut ruokaakaan päivänaikana. Käytävällä se seisoi mielestäni edelleen kummallisesti vasenjalka kevyemmin lattiassa, kuin oikea.

Välillä toivoo, että olisi jotain kirjoitettavaa tänne blogiin. En toivonut kuitenkaan mitään tämän kaltaista... Tilanne on todella auki, en oikein tiedä mitä odottaisin tai toivoisin. Ovatko nämä viimeisiä yhteisiä hetkiä? Onko aika päästää irti? Mielessäni ajattelen, että aamulla olemme viisaampia, kipulääkkeen vaikutus häviää ja selviää onko tapahtunut muutosta parempaan tai huonompaan.

10 kommenttia:

 1. Voi ei... Tsemppiä tuhannesti!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjut!
   Tilanne on edennyt sen verran, että Jose on kakannut tässä illan aikana, eli suolisto tuntuisi ainakin toimivan jotenkin...

   Poista
 2. Voi ei. Nämä on aina niin epämielyisia yllätyksiä. Tsemppiä Joselle ja voimia sinulle!
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen jo mielessäni varautunut kyllä siihen "pahimpaan", mutta toivoa on niin kauan kuin elämää. Silti vanhan hevosen kohdalla mietityttää, onko aika päästää se menemään.

   Poista
 3. Paljon, paljon tsemppiä! Täällä peukut pystyssä, että Josen tila hepottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Nyt aamulla vastassa oli pirteän oloinen hevonen, joka odotti malttamattomasti heinää. Olen kyllä silti vielä varpaillani....

   Poista
  2. Hyvä juttu, että aamu alkoi ainakin pirteissä merkeissä. Toivottavasti olisi jo parempaan päin! :) Olitte heti aamulla mielessä.

   Poista
  3. Juu Jose on ollut koko päivän suht pirteä, mutta jotenkin pinkeän oloinen kyljistään ja jäykkä liikkeissään. Syö ja kakkaa kyllä. Täytynee varmaan huomenna konsultoida eläinlääkäriä uudelleen, koska en usko että tämä mitään perusähky vaivaa ainakaan on. Toki se "kyhmy" voi olla kaiken takana ja jos onkin niin onko mitään tehtävissä...

   Poista
 4. Voi ei! Toivottavasti Jose parantuu <3 Peukut pystyssä!

  VastaaPoista