keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Vuoden 2015 hevosmenot, pieni yhteenveto.

Tarkastelin tuossa viime vuodesta pitämääni kululistaa, eli mihin kaikkeen hevosiin liittyvään on mennyt rahaa ja kuinka paljon. Jotain voi tietenkin olla unohtunut lisätä listaa, esim hevoset on tosiaan madotettu useammin kuin kerran, mutta koska olen jotkut lääkkeet ostanut jonkun klinikka käynnin yhteydessä, en ole huomannut erotella niitä listaan jne...
Mutta siis tässä jotain pientä laskelmaa:

-Kengityksiin / vuoluihin / kenkiin on mennyt noin 580e.

-Heinään on mennyt 1255e, tätä on myös hieman vaikea laskea, koska minulle tulee loppuvuodesta heinäkuorma, joka riittää kevääseen ja maksan laskun yleensä joulukuussa, joten kuluja on vaikea tasata vain tälle vuodelle. Haen myös kuivaheinäpaaleja siinä välissä yksittäin. Tässä summassa on mukana myös tänä vuonna syötettyä heinää.

-Muihin rehuihin, (kivennäiset, vitamiinit, lisäravinteet, ei kuitenkaan porkkanat) 372e

-Kuivikkeisiin 100e (itse haettu turve suoraan suolta, myös kakkalavan tyhjennys hoituu omasta toimesta)

-Hevosten vakuutuksiin 957e

-Klinikalle ja eläinlääkäreille noin 1067e (tässä ei ole kaikkia mahdollisia lääkkeitä mukana)
Jose kevät auringossa.
Näitä kuluja äkkiä silmäilemällä voi äkkiä todeta, että ainakin itselläni hevosen pito on halvempaa kotitallissa, kuin jossain täysihoitotallissa. Toki tässä on kahden puten ja yhden shettiksen kulut... 

Mihin olisi voinut laittaa enemmän rahaa? Entä missä säästää?

7 kommenttia:

 1. Etkö ostanut yhtään varusteita? Ihmettelee hän joka on ostanut viimeisen vuoden sisällä muistaakseni 5 satulaa :O puhumattakaan pienemmistä varusteista...Tosin olen kyllä myös myynyt paljon entisiä varusteita pois.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän loppujenlopuksi. Muutaman harjan, heinäverkon, yhdet kuolaimet, hyönteisloimen ja kaaren satulaan. Ne eivät olleet merkittävä kuluerä viime vuonna. :D Enemmän myin pois, kuin ostin. Pääsin eroon kahdesta satulasta ja kaksista valjaista!

   Poista
 2. Se on monesti ihan totta, että omassa pihassa on mahdollisuus säästä aika merkittävästi verrattuna täysihoitoon. Mutta laitappa hinta omalle työlle. Säästö on yleensä ainakin sen täysihoitotallin työntekijöiden palkan verran.

  Piilokuluja omissa talleissa on paljon. Monesti ei huomata paljon talli oikeastaan syökään esimerkiksi sähköä.

  Mitä turpeen hakuun ja lannan vientiin tulee niin kaiketi siinä polttoainetta kului? Taas yksi piilokulu.

  Kerran laskin mielestäni mahdollisimman kattavasti oman tallin kuluja eikä ero sitten loppujen lopuksi ollut niin mahdoton jos vertasi puitteiltaan samanlaisen tallin vuokraan. Oikeastaan se oli aikapitkälle se palkkakulu. Mutta säästöä se on sekin :)

  t. Terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lähdetään ajatuksesta, että hevoset ovat rakas harrastus tai jonkin näköinen elämäntapa, ei omalle työlleen ala laskemaan tässä hintaa.

   Pääsisi toki helpommalla itse, jos hevonen/hevoset olisi muualla täysihoidossa, mutta ei se auto sinnekkään ilmaiseksi liiku, lisäksi matkoihin menee aina oma aikansa (jos nyt ajatellaan, että aika on rahaa) :D

   Totta, talli vie enemmän sähköä, kuin ei tallia ollenkaan, mutta uskon meillä olevan tallin osuus sähkölaskuun kuitenkin maltillinen. Valaistus, varustehuoneen ja vesihuoneen patterit + yksi veden sulanapitokaapeli ja tietysti hevosten lämmitetty saavi. En lämmitä hevosten tilaa ikinä millään. Toki huoneet ei ole niin lämpöeristettyjä kuin voisi olla, että meneehän sieltä harakoillekkin...

   Toki polttoainetta kuluu aina kun autolla johonkin liikutaan. Meiltä on 15km turvesuolle ja kakan kippauspaikkaan ei ole sen pidempi matka onneksi. Asia toki voisi olla toisin.

   On sekin ollut mielessä, että jos/kun joskus on vain yksi omahevonen, voisi se asua ehkä osan vuodesta muualla tai jotain, että saisi itse joskus "levätä" :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista lukea vähän erilaista kululaskelmaa. Vakuutukset kuulostaa kalliilta! :O Tietysti jos on laajat vakuutukset, niin sittenhän ne maksaa, mutta menikö eläinlääkärille silti tuo reilu tonni, mitä vakuutus ei korvannut? Huh!

  Ja tosiaan - bensaa kyllä kuluu myös, kun hevonen on vieraalla.. Ja paljon muutakin piilokulua liittyy siihenkin jos oikein alkaa tarkkaan laskemaan.

  Minusta tuo on jo melko edullista hevosenpitoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo varmaan tää sieltä halvemmasta päästä ainakin tällä hetkellä, varusteita on isot kasat, eli niihin ei ole paljoa tarvinnut rahaa laittaa, lähinnä ne juoksevat kulut vie rahaa. Kengittäjäkin taitaa olla meillä halvimmasta päästä, kun vertailee sen ammattikunnan taksoja.

   Joo meillä sairastettiin viime vuonna varmaan enemmän kuin aiempina yhteensä. Ja onhan tuossa summassa tietty rokotukset ja raspaukset jne mukana, niitähän ei vakuutus korvaa.

   Muuten tuo vakuutus homma onkin aika tapetilla nyt, Jipun yhtiö vaihtuu, en ole valmis maksamaan enää lähitapiolan uusien ehtojen jälkeen yli kuuttasataa vuodessa. Josen vakuutuksen iritsanon ennemmin tai myöhemmin...

   Poista
  2. Ja ehkä tänä vuonna tulee erilaisia kuluja, jos Jipun kanssa nyt päästää eteenpäin ratsutouhuissa pikkuhiljaa, haaveilen sen viemisestä jonnekkin ratsutukseen. ;)

   Poista