keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Joulun ummetus ja ruokintakuvioita.

Täytyyhän jouluna jonkun sairastaa. Ja eläimet yleensä sairastaa pyhäpäivinä vai mitä? Tällä kertaa selvittiin tosin ilman eläinlääkäriä. Sunnuntaina iltatallissa tein havainnon: Popille ei heinä maistunut. Mahavaivoja siis. Pikainen kuumeen mittaus, ei lämpöä. Korvalla kuunneltuna mahassa kovin hiljaista. Ei muuta kuin heijastinliivi päälle ja otsalamppu päähän ja tielle köpöttelemään edestakaisin. Poni oli ihmeen reipas kävelijä, tästä uskalsin toivoa, ettei tilanne ehkä olekkaan paha. 

Talliin palattuamme pieni otus oli vähän pirteämpi, se olisi ottanut jo heinää vaan empä enää tarjonnut. Sain sen juomaan lämmintä pellavalientä vähän. Annoin kipulääkettä ja menin muutamaksi tunniksi sisälle. Yöllä kävin kaksi kertaa ponia taluttelemassa, se oli suht virkeän oloinen, olisi syönyt, tarjosin vain pieniä kourallisia. Yön aikana oli tullut parit kakat, todella kovia kakkaroita. Kuitenkaan poni ei ollut omaitsensä, koska meni kuitenkin useasti makoilemaan karsinassa ja katseli kylkiään. Yön aikana oli vesikin maistunut hiukan. Tälle pitäisi keksiä joku taikajuoma, mitä se joisi mielellään, kun se ei ole mikään suuri melassin ystävä, eikä sille viitsisi mitään hirveitä sokeripommeja juottaa muutenkaan...
Maanantaina tilanne pysyi oikeastaan samana, mitä nyt aamupäivällä oli tullut kovien kikkaroiden sijaan kunnon vesp*aska, häntäkin oli aivan likainen sen jäljiltä. Sitten saatiinkin taas kovia papanoita. Tämä on mielestäni hieman outoa? Tosin niin tällä on muutenkin, että samanpäivän aikana tulee ns. hyviä kasoja ja sitten sellaisia todella vetisiä. Kertonee jostain maha- tai ruokinta ongelmasta? Selvitellään...

Maanantaina illalla päästin ponin ulkoilemaan omatoimisesti tarhaan siksi aikaa kun siivosin siellä. Muuten päivällä oli liikunta hoidettu talutellen. Tarhassa poni kakkasikin kaksi "lehmän läjää" ja piristyi tämän jälkeen huomattavasti. Eilen eli tiistaina aamulla Popi olikin reipas ja kovin lähdössä tarhaan muiden mukana. Eilen aamulla soittelin sitten eläinlääkärille vielä ja pohdin ponin oloja. Hän epäili hiekkaa mahassa ja sanoi, että psylliumia pitäisi antaa paljon suuremmalla annostuksella, mitä purkin kyljessä lukee. Toki vanhalla rouvalla saattaa olla suolistossa kasvainkin, eihän sitäkään voi varmaksi tietää. Sellainenkin saattaisi kuulemma aiheuttaa tämän kaltaisia ongelmia. Aloitan uuden hiekanpoisto kuurin vuoden vaihteen jälkeen. Täytynee mennä klinikalle tekemään lisäselvityksiä, jos ongelmat jatkuvat. Madotukset ovat ajan tasalla, joten tämä tuskin on mitään matoihin viittaavaa. 
 Popi tarhailee nyt pari päivää erillään toisista, jotta voin seurata mitä jätöksiä ponista tulee ulos ja koska, paljonko se juo ja lisäksi ruokin sitä tiuhemmin pienin annoksin. Mukavaa, kun saatiin taas lunta maahan. Heinät on hyvä levitellä pitkiinsä lumelle, jospa poni ottaisi muutaman askeleen enemmän imuroidessaan korsia. 

Nyt keskiviikko iltana poni on oman itsensä oloinen ja huomenna saakin sitten mennä tarhailemaan toisten seuraan. Kakkoja oli tänään tullut tarhaan 6kpl, kai se on ihan hyvä saavutus noin pieneltä otukselta. Koostumukseltaan ok. (Vain hevosihmiset voivat ymmärtää tätä p*skanjauhantaa, haha ;D)
"Joulukuusia" virikkeinä.
Jipun ruokintaan olen tekemässä myös muutamaa muutosta. Ostin sille jokin aika sitten hiivavalmisteen tukemaan suoliston toimivuutta. Tamma mokoma ei suostu sitä syömään. Pellavaan ja greenlineen sotkettuna hiivahässäkkä uppoaa jotenkin. Jouduin jo ostamaan seinään kiinnitettävän ruokakiponkin Jipulle. Yleensä ruokin vadeista lattialta, mutta jos ruoka on vähänkin epäilyttävää vatiin laitetaan kavio ja kipataan nurin. 

Tykkään ruokkia yksinkertaisesti, mutta nyt alkaa purnukoita ja pusseja olemaan listalla aikalailla. Greenline, pellavainen, progut, hiivavalmiste, kivennäinen jne. Huoh... Näiden lisäksi ostin myös purnukan Suppleaze Goldia, se on nivelten kuntoa tukeva valmiste. Ajatuksena ennalta ehkäistä vaivoja ja tukea alkanutta ratsun uraa (sivuhuomautuksena: Jippu meni tänään superhienosti ratsastaessani minilaitumella sen kanssa, JEE!).

Alla olevasta kuvasta näkee Jipun ongelman; kakka on ajoittain löysähköä ja sen mukana tulee vettä. Häntä ja takapää ovat sitten enemmän ja vähemmän likaisia. Voi olla, että säilöheinä on syyllinen tähän, mutta kokeilempa muita konsteja ensin, ennenkuin alan heivaamaan talveksi hankittuja paaleja tuolta pihasta. Voi myös olla, että se hiekka... 

2 kommenttia:

 1. Oletko kokeillut juottamiseen lesettä? Se maistuu monelle ja on ihan terveellistä evästä. Rippe taas juo mielellään pellavavelliä. :) Ja tavallinen melassivesi uppoaa huonosti, mutta omenamelassi maistuu paremmin - ei tarvitse kun pieni loraus jolloin sokeriakaan ei tule kovin hurjasti. Myös Racing Mash soveltuisi ihan hyvin Popillekin, siitäkin Rippe tykkäsi. :)

  Harmillisia noi mahavaivat. Meillä kurailtiin koko syksy. Kun heinäerä vaihtui seuraavan lohkon heinäksi, niin kurailu päättyi.. On se joskus tarkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lesettä vielä kokeillut. Eikä tuosta omenamelassistakaan ole kokemusta. Täytynee kokeilla. Minulla oli pieni näytepussi sitä mashia, se loppui jo. En tarjoillut sitä Popille. Jipulle se maistui. Kokeilin nyt greenlinevettä Popille, mutta ei se innostunut. On hullua, että maailman ahneimmalle ponille ei sitten mitkään "herkut" maistu. :D

   Joo nää on niin salakavalia, kun iltapäivällä kaikki on hyvin ja illalla onkin ihan eri vointi, kun et voi koko ajan vahdatakkaan heppojen vointia. :/ Ja miten sitten ylipäätään vanhoilla eläimillä suolisto toimii, voihan se olla että Popilla alkaa ikä vaan vaikuttaa mahan toimintaan?

   Poista