tiistai 13. joulukuuta 2016

Nero Feeder

Ruokinta-automaatti Nero Feeder on ollut käytössä nyt noin puolitoista kuukautta. Ajattelin kertoilla pienen välikatsauksen miten meillä sujuu sen kanssa. 

Ensin laitteesta. Se on toiminut hyvin. Muutamia pieniä alkuhankaluuksia on toki ollut. Yksi iso harmi oli aluksi se, että toisen puolen ylin hylly (hyllyille siis laitetaan ruoka-annokset ja niitä on 3 per puoli) oli herkempi kuin muut ja Jippu oppi pudottamaan sen kopauttamalla jalalla automaattia. Tähän auttoi hyllyn kiinnityksen säätäminen lähemmäs kannaketta, joka hyllyn pudottaa. 

Koville on lasikuitu joutunut, kun hevoset varsinkin Jippu käy välillä aina kopistelemassa jalallaan automaattia. Heti hokkikauden alettua kumimaton palat laitettiin tuohon kohtaan mihin heinäannokset putoavat, koska Jippu kävi kuopimassa sieltä toisinaan...

Nyt yhdestä ovesta lukko reistailee, mutta toivon saavani uuden lukon piakkoin. En tiedä olenko itse rikkonut sen, vai onko se ollut vain jotenkin heikompi yksilö. Lukkoa liikuttavasta tapista on ilmeisesti kierteet hajonneet. 

Ja likainenhan Nero on, hevoset hierovat likaisia turpiaan automaatin kylkeen. Kevään tullen täytyy varmaan ryhtyä pesupuuhiin. Automaatin alla olevaa laattaa on myös hieman työlästä pitää puhtaana. Ympäröivä hiekka kulkeutuu todella paljon laatan päälle kavioissa. 

Akku on latauksessa öisin, noin 1-2 kertaa viikossa. Saas nähdä nyt ilmojen kylmentyessä, kuinka paljon se vaikuttaa lataustarpeeseen. Nyt lataustapahtuu siten, että vedän tarhan ulkopuolelta johtokelasta sähkön automaatille. Kevään tultua, kun hevoset ulkoilevat yötäpäivää täytyy keksiä jokin toinen menettely, kun ei johtoa voi hevosten ulottuville laittaa. 
Kaarien alareunat ovat hieman kärsineet,
kun Jippu kävi varsinkin aluksi kuopimassa heinien toivossa.

Varttia ennen ruokinta-aikaa odotellaan jo automaatin tuntumassa.
Entä hevoset sitten? Miten ne ovat ottaneet aparaatin vastaan?

Aluksi oli levotonta. Hepat eivät selvästi olleet vielä sisäistäneet ruoka-aikoja. Ne odottelivat automaatin lähellä jatkuvasti ja esiintyi myös tönimistä, kuopimista ja potkimista ruuan toivossa. Olen ajastanut niin, että automaatista putoaa heinää kymmeneltä, kahdelta ja kuudelta. Nyt näyttää siltä, että hevoset ovat oppineet ruoka-ajat, eikä niiden tarvitse jatkuvasti kytätä, koska sitä ruokaa tulee. Edelleen satunnaisesti huomaan jommankumman käyvän kuopaisemassa automaatin pohjaa tai norkoilemassa sen ympärillä, mutta ei samallatavalla kuin aluksi. Ponia en ole koskaan nähnyt kuopimassa. 

Hetken minulla oli jo huoli siitä päästävätkö isot hevoset ponia ollenkaan syömään kanssaan. Annoksia kun tippuu vain kaksi. Aina ennen Jippu ja Popi ovat syöneet samoilta kasoilta tai verkoista, mutta nyt Jippu vahtii heiniään turhankin tarkasti. Olen seuraillut tilannetta ja vienyt ponille omia eväitä tarpeen vaatiessa. Viikonloppuna seurailtuani tilannetta huomasin ilokseni, että Ruuna päästää ponin kanssaan syömään lähes poikkeuksetta. Huokaisin helpotuksesta. Kerkesin miettiä jo, että mitä virityksiä saan alkaa rakentaa ponin ruokinnan toteutumiseksi, kun ei ole nyt hetkeen ainakaan rahkeita hankkia toista Neroa. 

Liikunta on ehkä vähentynyt automaatin myötä, koska ennen ripustelin useamman verkon puuhun eripuolille tai ripottelin heinät ympäriinsä pieniin kasoihin. Aamuheinät jaan edelleen pitkiinsä maahan. Nyt olen yrittänyt keksiä muuta ohjelmaa hevosille, havunoksia, likit-nuolunamin telineessään ja yksi päivä pilkoin porkkanoita pieniksi paloiksi ja heittelin tarhaan. Hepat saivat niitä sitten etsiä.
Joka tapauksessa olen tyytyväinen Nero Feederiin, se on vähentänyt huomattavasti stressiä hevosten ruokinnan toteutuksesta, nyt kun itsekkin olen reissutöissä osan viikosta. Automaatin täyttäminen on suht nopeaa ja helppo tehdä iltaisin, kun on ottanut hevoset sisälle. Aamuun jää siten vain aamuheinien jako ja hevosten ulos päästäminen. 

4 kommenttia:

 1. Just eilen viimeksi mietinkin, että mitenköhän tämä Nero on teidän arjessa toiminut. Kiva, kun kerroit kokemuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman yllätyin hevosten käytöksestä, kun ne suhtautuivat varsinkin aluksi niin rajusti automaattiin. Toki Jippu on yksi ahneimmista hevosista mitä tiedän... :D
   Se unohtui muuten mainita tuossa, että myyjätaholta on kyllä saanut apuja niihin muutamiin murheisiin mitä automaatin kanssa on ollut. Siihenkin olen tyytyväinen. :)

   Poista
 2. Minkä hintainen tämä automaatti on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Useamman tuhatta, mutta en osaisi enää kuvitella miten pärjäisi ilman. http://nerofeeder.fi tuolta löytyy Eero Sipolan yhteystiedot. Hän kertoo varmasti mielellään lisää nerosta ja tarkan hinnan. :)

   Poista