maanantai 15. toukokuuta 2017

Kevät on täällä

...nimittäin lunta ei ole satanut ainakaan neljään päivään! Alla kuva vapulta, kun juhlittiin Jipun 5v synttäreitä iloisessa talvisäässä! 
 Hevoset muuttivat tuossa toissa viikolla asumaan  kokonaan ulos. Sateisimpina öinä ne ovat olleet loimitettuina. Olen alkanut yhä enemmän miettiä tallimme muuttamista pihatoksi, koska nyt tein taas huomioita hevosten jäätyä öisinkin ulos: ne ovat jotenkin levollisempia ollessaan enemmän ulkona, saan ruokittua ne läpi vuorokauden neljän tunnin välein, mikä ei varmaan ole lainkaan huono mahahaava-Jipulle. Tallin takana seisoskelu loppui parissa illassa, kun hepat sisäistivät syövänsä iltaheinät ulkona. Ne siis päivystivät vähintään tuntia ennen talliin "pääsyä" oven takana tai katoksessa oven vieressä, nyt eivät juuri hengaile tallin takana ilta aikaan. 
Päivälevolla

Kukkulan kuningas
 Jipulle kuuluu tällä hetkellä mielestäni hyvää. Mahalääkekuuri ja psylliumkuuri on syöty ja tamma on ollut iloisempi ja uteliaampi kuin aikoihin. Muutamilla viime kerroilla, kun se on ollut tallissa harjattavana ei kiukuttelua ole ollut. Ihanaa jotain positiivista edes sen kanssa. Ratsaille en ole vielä ehtinyt kiivetä, on tämä kevät kiireistä aikaa. Minilaitumen aidat sain viimein eilen siihen malliin, että hevoset ovat päässeet sinne kaksi kertaa vartiksi kerrallaan. Ruoho on todella lyhyttä, mutta ompahan hyvä totutella, kun joutuu nyppimään, eikä voi ahmia suun täydeltä. 
Myös tarhan aitaa on ehostettu talven jäljiltä. Isäntä ja innokas laadun tarkkailija työssään.
Jotain siellä kai kasvaa...

Tosiaan hevoset syövät heinää nyt 4 tunnin välein läpi vuorokauden. 3 kertaa automaatista, kaksi kertaa heinät jaetaan käsin maahan pieniin kasoihin ja sitten yhden ruokinnan hoitaa ajastin portinavaaja ja flexiportti, jonka taakse heinät on valmiiksi viety. Tiedä sitten onko nämä hyviä vai huonoja ratkaisuja hiekan syönnin kannalta, kun nyt heinää syödään maapohjalta enemmän kuin pitkään aikaan. 

Pihattopohdinnan jatkoa; jos tallin muuttaisi pihatoksi voisi heinää antaa siellä, mutta se taitaa olla vähän kaksi piippuinen juttu, toiset ruokkivat pihattoon ja toiset taas eivät ikinä. Ainakin nahistelua asukkaiden kesken on varmaan vähemmän jos heinät syödään ulkona, missä on enemmän tilaa. Ensin ajattelin meidän tallin olevan sen mallinen, ettei siitä saisi toimivaa pihattoa. Asiaa mietiskeltyäni ja laskeskeltuani olen varovaisen toiveikas, jos kumminkin. Niillä ehdoilla, että sinne jäisi 1 karsina ja hoitotila. Toki kaikki kuten sudet, uusivuosi jne. mietityttävät. Mutta on tässä suunnitellu aikaa ennen talvea vielä. Kaksi oviaukkoa olisi ihan mahdollista järjestää, tuulikaappi pitäisi rakentaa, toinen oviaukko menisikin suoraan nykyiseen katokseen. Pohditaan... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti