maanantai 18. syyskuuta 2017

Syksy on saapunut

Hevoset muuttivat laitumelta takaisin kotipihaan 2.9. lauantaina. Kotiutuminen sujui rauhallisissa merkeissä. "Omaloma" on siis ohi, mutta joka syksy on mukavaa saada mussukat takaisin omaan pihaan, vaikka se tietääkin kottikärry-heinäkassirallia pilkkopimeässä otsalampun valossa.
Nyt on pohdinnassa mitä Jippu syö talvella. Kuivaa heinää ainakin. Mikäli viljelijällä sitä vaan riittää. En voi varastoida koko talven heiniä täällä, kun paaleissa ei ole muovia. Tämän vuoksi heinää on raahattava kotiin muutaman viikon välein n. 250kg paaleissa. Hevoskoppiin saa kätevästi kaksi paalia kerralla.

Heinää olisi tarkoitus jakaa tästä eteenpäin neljän tunnin välein automaatin ja ajastinportin avulla. Jipun ruokintaa on nyt laskettu ja pyöritelty (onneksi on ihmisiä, ketkä tämän laskemisen taitaa, ilman harmaita hiuksia). Eipä ole ennen näin tarkkaan minun hevosten ruokintaa tarkasteltukkaan, innolla odotan miten tämä käytännössä toteutuu ja toimii. Huomenna meinaan marssia kivennäisostoksille ja tilasinpa netistä kätevästi kotiovelle sinimailashaketta. 
Eipä nostanut tamma päätään ruohosta, kun kurvasin kuorma-autolla kotiin.
 Jipun kanssa isoin toiveeni on tälle talvelle, että mahaongelmat pysyisivät poissa ja ne mitä edelleen on jäljellä voitettaisiin. Epäilyksissä on häikkä ohutsuolessa, hevonen on ollut kesäkuusta saakka turvonneen oloinen, viikko laitumella ja satulavyö ei enää meinannut mennä kiinni, piereskelee, ratsastus sujuu vähän niin ja näin jne... Ehkä se tästä vielä iloksi muuttuu, joskus.
Minilaitumessa on vielä mutustettavaa
Syksy on tosiaan tullut, joka päivä sataa (paitsi tänään oli muuten vaan synkkää). Mistä sitä vettä riittääkin? Tarha ja joka paikka alkaa olla kuraisia enemmän ja vähemmän. Ajattelin antaa hevosten olla laitumella iltapäivisin siihen saakka, kunnes alkaa tulla hallaöitä, ellei pläntti ole jo poljettu kuralilluksi ennen sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti