torstai 7. joulukuuta 2017

Mahamurheita, kaviomurheita ja mitä vielä...


Kaunis suomalainen itsenäisyyspäivänä.Eilen vietettiin Suomi100-juhlaa ja luontoäiti taisi olla täysillä juhlassa mukana, kun niin hienon ilman meille antoi eiliselle. Pakkasta, aurinkoa ja tiistaina saatu pieni lumiharso, voiko hienompaa säätä enää olla? Tästä innostuneena nappasin kameran ulos pitkästä aikaa. 
 Jotta elämä ei olisi liian helppoa ja yksinkertaista, vein viime viikolla hevosten lantanäytteet laboratorioon analyysiin. Keneltäkään ei löytynyt madonmunia, mutta otatin Jipulta myös bakteeriviljelyn ja ph ja Popilta ph:n ja nämä tulokset eivät sitten niin hyviä olleetkaan. 


Jipun kolit olivat vain <10 000kpl/g, eli tämä tulos tarkoittaa, että niitä on vähän. Hyvä tulos olisi yli 50 000. Keväällä kolit olivat 30 000. Ph 6,5 (Popilla vain 6). Mitä lähempänä seitsemää sen parempi. Lisäksi Jipulta löytyi jonkin verran hemolyyttibakteereja. Näiden takia kolit eivät mahassaan viihdy? 

Soodakuuri ja bentoniittisavi ovat seuraavaksi kokeilulistalla. Kummastakaan minulla ei ole aiempaa kokemusta. Katsotaan mitä tapahtuu... Jippu on välillä ollut taas kärttyisä harjatessa ja sekös on ikävää. Annoin sille parin viikon psylliumkuurin juuri, kun lannan mukana tuli vettä. Porukka sai tänään matolääkkeet, koska niitä heisimatojahan ei kuulemma aina lannasta näy. Hieman pelottaa, mitä matolääke saa Jipun mahassa aikaan, sillä se taitaa olla aika myrkky vatsalle.
Sitten ne kaviomurheet. Taas pakkasen tultua ja maan kovetuttua alkoi tamma kävelemään "huonosti" tai varovasti. Kaviot ovat märän ajan jäljiltä kuluneet. Meille piti viime viikolla tulla vuolija, mutta hänen tulonsa peruuntui, juuri kun olisin tarvinnut vähän konsultointia kavioiden kanssa. Eilen illalla laitoin sitten bootsit joka koipeen ja Jippu ulkoilee nyt hetken tossujen kanssa. Näiden kanssa se liikkuu paremmin muhkuraisessa tarhassa. Huomenna pitäisi ikävä kyllä vettä taas sataa, joten koppuramaan ongelma taitaa mennä ohitse. Tämä on kyllä se pahin, kun jatkuvasti on märkää ja sitten taas koppuraista. Kaviot ovat nyt kuluneemmat, kuin kesällä bootseja sovitellessa ja nyt olenkin hieman epävarma, onko koko 14 etukavioihin liian suuri, koska tossut tuntuvat pyörivän jaloissa helposti. Katsotaan auttaako pohjallinen tilannetta. 
Upea ilma  6.12.

4 kommenttia:

 1. Miten paljon hevosesi liikkuu ja kuluttaa energiaa? Käyttekö maastoilemassa vai miten liikutte? Kuvasta huomaan, että on samanlaista lihomista kuin Tuikulla oli vuosi takaperin. Omani vatsa on oireillut, sopivalla heinällä on hyvä ja se sopiva heinä on kovin kapeissa rajoissa. Tosin nykyinen heinä on ollut yllätys-yllätys sopivaa. Parasta toki olisi kuivaheinä, matalat valkuaiset ja sokeri kohtuullista, mutta sokeri ei tee tälle oireita.

  Meillä on tehty töitä sen eteen, että hevonen on saatu laihtumaan. Heinä ei ole niin vahvaa, mutta ei tämänkään kanssa kilot karise itsestään. Hyvän rehunkäyttäjän kanssa välillä tuntuu siltä, että jos olisi heinää, mitä saisi syödä lihomatta niin sellaiselle olisi tilausta, kuten Hevosurheilulehdessä olikin artikkeli uudesta erikoisrehusta slimheinästä :).

  Enkä kirjoita tätä kommenttia arvostellakseni vaan ihan omana huomiona kun itsekin ole kipuillut herkkävatsaisen kanssa ja ylipaino voi lisätä niitä vatsavaivoja, vaikka niiden syy onkin ihan muualla. Ja tiedän, ettei sen painonpudottaminen ole helppoa, mutta lihominen se se vasta nopeasti käy :D. Ei taida ehdi kissaa sanoa kun kiloja hevoselle tulee jo muutamasta korren pätkästä. Pahoittelut jos kommenttini koet arvosteluna, itse toivoisin joskus, että ihmiset uskaltaisivat sanoa näkemästään ja yritinkin miettiä, miten kirjoittaisin. Näiden samojen ongelmien kanssa kun on tullut painittua. Ja meilläkin vatsa ollut pitkään hyvä, mutta alkoi oireilemaan rehusta, mikä oli hyvä, mutta ei sopinut. Ja vieläkin on jäänyt vähäistä oireilua enkä halua samaa ongelmavyyhtiä, mikä myös vaikuttaa hevosen käytökseen. Kun on saanut hevosen olosuhteet sopivaksi ja hevonen normaali sekä terveenoloinen, sitä osaa tai toivon mukaan osaan toimia ajoissa. Tsemppiä sinulle ja toivotaan, että vatsaongelmaan löytyisi ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komenttisihan on hyvin asiallinen. Tiedän että Jippu on liian paksu, samoin poni. Liikunta on tällä hetkellä olematonta. Jippu ei ole sellaisessa koulutus/kokemus pisteessä, että haluaisin lähteä sen kanssa yksin maastoon, kenttää meillä ei ole, mutta suurin ongelma on ehdottomasti aika. Arkena, jollen ole töissä, olen lapsen kanssa kahdestaan kotona, silloin ei paljon touhuta hevosten kanssa ylimääräistä. Viikonloppuisin on sitten kaikkea ja pitäisi perhe-elämääkin viettää ja poden huonoa omatuntoa, jos vietän tallissa koko viikonlopun. Osa näistä ehkä tavallaan on tekosyitä, mutta olen esim. todella huono kyselemään ketään lapsen hoitajaksi jne...

   Meidän heinästä, hevoset ovat syöneet tänä talvena vain kuivaaheinää. Srv 43, raakavalkuainen 80, energia 9,3 ja sokeri 135. Mielestäni tämän ei edes supervahvaa heinää pitäisi olla. Ja vaikka hepat nyt pihatossa asustelee, meillä ei tosiaan ole vapaa heinä.

   Ja kirsikkana kakun päällä; jos Jipulla on mahakipuja, sen kanssa touhuaminen ei ole kovin kivaa. Se näyttää melko selvästi jos sen mielestä jokin asia on epämukavaa, se ei tykkää harjauksesta tai varusteista, jos on kipeä. Toisaalta tämä on hyvä, tietää ainakin jos jotain on vialla, mutta laskee omaa motivaatiota tehdä hevon kanssa mitää, jos pitää tehdä "väkisin"...

   Poista
  2. Hyvä, ettet ottanut negatiivisena. Vaikka hevoseni onkin laihtunut ja saatu tuloksia, on se siltikin vielä lihava. Niin paljon se oli lihonut. Työtä on edelleenkin ja tiukassa on kilot, nyt tuntuu siltä, että niitä tulee takaisin. Ja liikumme suht mukavasti usein hikeen asti eli kulutustakin pitäisi olla, väkirehua ei juurikaan. Pieni määrä, millä on lisät saatu alas.

   Minulla oli issikka, mikä lihoi laitumella ja sai ummetusähkyn. Ruokintasuunnittelija laski sille annosmäärät ja heinä tälle oli 5 kg / vrk. Arvoja ei tiedetty, oli analysoimatonta kuivaheinää. Mutta tuli tulosta. Sai vielä 3 dl hampunsiemenrouhetta, mikä oli tuolloin testauksessa ihottumahevosilla, lisänä nautakivennäinen, Biomineral, vehnälese ja olikohan vielä jotain muuta, mitä en muista, mutta ei muutoin väkirehuja kuin tuo hampunsiemenrouhe.

   Eikä heinäsi vahvaa ole. Mutta olenpa vain miettinyt, onko nykysuositukset hevosen ruokinnasta hyvän rehunkäyttäjän kohdalla yläkanttiin? Ja onko meidän viljelty heinä taas liian hyvää tehokkaalle rehunkäyttäjälle, vaikka arvojen puolesta olisikin kohtuulliset? Omani pysyi hyvässä lihavuuskunnossa heinällä, missä srv oli 20 gr, sokerit juuri alle 150 gr. Sai tätä tarhassa vapaasti pyöröpaalista ja karsinassa iltaheinäksi. Liikuttiin lähes samoin kuin nykyisin, hieman raskaammin, mutta kyllä nykyisinkin menemme reippaasti. Tuon heinän lisäksi sai 600 gr /Lusernin haketta vatsan vuoksi. Ei väkirehuja.

   Poista
  3. Jippu paisui myös laitumella viime kesänä. Ensi kesänä ei varmasti laidunneta kovin kauaa... Paitsi jos liikuntaa saa lisättyä. Jippu syö tällä hetkellä heinän lisäksi lusern-haketta, st.hippolytin kivennäistä ja e-vitamiini lisää. Nyt sooda kuurin aikana vähän pellavaista, jotta sooda menee alas. Tuo heinän määrä on tietysti hankala, kun on kolmen lauma ja kuka sitten syökin ja kuinka paljon. Voi olla totta tuo mitä sanot noista ruokinta suosituksista, ei hyvät rehun käyttäjät ainakaan niillä meinaa hoikkina pysyä, ellei liikunta ole huipussaan.

   Oikeastaan kommenttisi herätti minussa pienen motivaatioliekin, joka on ollut hieman kadoksissa viime aikoina. Täytynee vaan poistua omalta mukavuusalueelta ja kaivaa esille se sisäinen ratsastaja kymmenen vuoden takaa, joka ratsasti miltei millä hevosella vain koska vain. Joskus niitä ikäviäkin asioita on hyvä sanoa ääneen.

   Poista