torstai 22. maaliskuuta 2018

Puoli vuotta pihattoelämää.

Hienot helmikuiset pakkassäät
Aika on mennyt hujauksessa! Vastahan vuosi vaihtui, mutta nyt mennään jo maaliskuun loppua. Meillä alkaa olla pihattoelämää takana puoli vuotta. Tai ei nyt aivan, koska remontti oli kesken hevosten tullessa laitumelta kotiin, mutta lähellä ollaan silti. Miten on mennyt? Olenko tykännyt, entä tärkein; ovatko hevoset mahtaneet nauttia elämästään? 
Jippu päivätorkuilla auringossa.
Olen ollut itse tyytyväinen tähän ratkaisuun! Omaa jaksamista auttaa paljon se, ettei aamuherääminen ole enää niin sidottu hevosten ruokintaan. Hepat ruokailevat siis neljän tunnin välein läpi vuorokauden. Viideltä aamulla automaatti pudottaa heinät niille ja itse saan parhaimmillani nukkua yhdeksään (tosi harvinaista, kun lapsi herää seitsemältä yleensä), silloin jaetaan heinät käsin ja moikataan hevosia, tarkastetaan vesi tilanne ja kovilla pakkasilla tehdään tulet pataan, jotta vesi pysyy päivällä sulana. Meillä on myös "sähkökippo", jossa on aina sulaa vettä, mutta hepat ovat mieltyneet lämpimään veteen padasta ja juovat siitä ensisijaisesti. 

Yheltä päivällä ja puoli viideltä iltapäivällä heinät antaa automaatti, paitsi jos olen itse kotona ruokin käsin. Kun lunta tammikuun lopulla saatiin maahan pysyvästi olen jakanut heinät pieniin kasoihin ympäri aitausta, jolloin hepat saavat vähän liikettä mennessään kasalta toiselle ja tämä myös pidentää syömisaikaa, kun kukaan ei syö kerralla mitään kasaa loppuun, vaan tarhassa kuljetaan ja hamutaan korsia sieltä täältä vielä tunnin päästä ruokien jakamisesta. Jokainen heinäannos on kooltaan 4 kiloa. Olen laskenut sen niin, että isoille hevosille tulisi vuorokaudessa 10kiloa heinää per turpa ja ponille 4 kiloa. Totuus voi olla mitä vain, mutta mielestäni kukaan ei ole lihonut hillittömästi, muttei myöskään juuri laihtunut. Kovalla pakkasella annoin toki suurempia annoksia. Lisäksi pihatossa sisällä on pakkasten ajan ollut olkipeti, jossa on ollut mukava levätä, mutta hevoset napostelevat sitä välipalaksi tietysti myös. Olki on ohran olkea. Olen tarkoituksella jättänyt seinän vierustat ilman olkea, koska hevoset useimmin kakkaavat sinne ja ne on helpompi siivota pelkän turpeen päältä.
Nokosilla, huomaatkaa tumma kaveri tolpan takan.
Yhdeksältä illalla heinät jaetaan käsin, tällöin laitellaan taas vesiä ja annetaan myös kivennäiset ja muut mahdolliset pöperöt. Heinäautomaatti täytetään ja yöheinät viritellään tarhan toiselle reunalle, joko maahan tai verkkoihin. Tarha on jaettu väliaidalla ja meillä on käytössä feed-x-portin avaaja ja kelautuva nauhaportti. Portti ajastetaan aukeamaan yheltä yöllä. Ja tadaa, näin hevoset ovat ruokailleet usein ja vähän kerrallaan läpi vuorokauden. Jipulla oli viime talvena mahaongelmia, mahahaavaa ja hiekkaa. Viime syksynäkin sillä luultavasti oli hiekkaa, mutta psylliumkuuri auttoi. Tamma on ollut myös hyvän tuulinen ja sitä saa harjata myös mahan alta, mikä ei viime talvena tullut kuuloonkaan. 
Yöheinillä on käynyt myös hieman pitkäkorvaisempia ruokailijoita...

Jipulle tämä pihattoelämä sopii varmasti paljon paremmin, kuin tallissa seisoskelu. Suolistolle tekee hyvää olla jatkuvasti pienessä liikkeessä ja virikkeitä on enemmän, kun voi seurata maailman menoa mistä haluaa. Jippis on ottanut pihaton hyvin vastaan myös siinä mielessä, että sen löytää usein heinän syönnin jälkeen sisältä köllöttelemästä. Tamma viihtyy sisällä nukkumassa yksin tai porukassa. 

Siivoaminen pihatossa on toki työläämpää, nyt kun kakkaa on enemmän ulkona ympäriinsä. Karsinat oli aika nopea siivota. Rautalapio on ollut pakollinen varuste pakkaskautena, mutta sen kanssa jäätyneet kakat saa aika kivasti napautettua irti. Meillä siivotaan pihatto ja aitaus vähintää kerran päivässä, mutta usein jos minulla on aikaa siivoan aamulla ja illalla. 
Lauman lepohetki
Välillä karsinoita kaipaa, esim. kun kaikki kolme ovat olleet peräjälkeen rauhoitettuna vaikkapa hampaiden hoidon ajan, niin ne olisi mukava pitää karsinoissa heräilemässä. Boxeja on nyt kuitenkin vain yksi, joten yhden täytyy olla pihatossa sidottuna tolppaan ja yksi on hoitopaikalla. Ikävää on myös se, että pakkasilla kaikki vesi jäätyy hoitopaikalla lattiaan kiinni todella nopeasti. Ei siinä usein onneksi tarvitse läträtä, mutta hauteiden kanssa pelatessakin lattialle tuli vettä ja se jäätyi ja tuli liukkaaksi. Pihatossa ei kuitenkaan ole ihan niin kylmä, kuin ulkona vaan esim. jos ulkona on -10c, sisällä on lähellä nollaa ja jos ulkona on -20c, niin sisällä -10c...
Popin pakkastyyli.
Loimia olen pukenut hevosille kovimmilla pakkasilla. Tai lähinnä vanhuksille. Jippu on saanut pärjätä ilman. Kaikilla on kyllä muhkeat turkit, mutta pakkanen ja siihen lisätty kylmä viima ovat mielestäni syy loimittaa päälle kakskymppiset seniorit. Tammikuussa räntä-vesi-tuulipäivinä kaikilla oli myös välillä loimet niskassa. 

Sain tallimme "vesihuoneeseen" vihdoin viimein kuumavesivaraajan viime viikonloppuna, samalla laitettiin allas ja peilikaappi. Kyllä nyt on luksusta, kun voi tallissa pestä lämpimällä vedellä käsiä, eikä tarvitse kantaa sisältä suihkusta lämmintä vettä hevosille. Letkun kanssa saa sitten vedettyä lämpimän veden myös ulos, joten hevosten haavan huuhtelut, pesemiset ja muut on nyt mukavampi viileälläkin säällä hoitaa! Tälläistä pientä kehitystä vuosi vuodelta, olen aika iloinen! 
"Mitään en oo tehny"
Voin siis todeta, että tällä hetkellä tämä pihattoelämä näyttää tulleen jäädäkseen meille.  Mieheni ei ollut kovin iloisen näköinen, kun syksyllä sanoin, että "katsotaan nyt, aina voidaan rakentaa karsinat takaisin, jos tämä ei ole hyvä ratkaisu." :D

Kesän tullen täytyy tarhan pohjaa hieman kunnostaa, jotta syksyn tulvasta ja mudasta selvitään aavistus kevyemmin ja salainen haaveeni on saada lautaa kaksi kierrosta aitaan sähkölankojen lisäksi. Katsotaan mihin rahkeet ensi kesänä riittävät...

4 kommenttia:

 1. Tämä oli mielenkiintoinen postas. On kiva kuulla kokemuksia, miten hommat on sujuneet. Hevosten kannalta tää vaikuttaa tosi ihanalle ratkaisulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä bloggeri on vähän sekaisin. Näytti tänään sinun kommenttisi...
   Oma ajatusmaailman on viime vuonna muuttunut paljon ja yhä enemmän siihen suuntaan mikä olisi hevosille "luonnollisinta". Tätä pihattosysteemiäkin voi kehittää vaikka kuinka paljon ja mietinnässä on tarhan pohjan parantamisen lisäksi se, miten saada hevosille lisää virikkeitä niiden elämään.

   Poista
 2. Oma vuokrapolleni majailee kanssa pihatossa, saman kokoisessa laumassa kuin teillä on ja uskallan väittää että ovat varsin onnellinen kolmikko :) Etenkin kun on vähän vanhempi herra niin liike tekee todella hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä liike on hyväksi niin nivelille ja lihaksille kuin myös suolistolle. Meidän hoitoasukki "Herra Ruuna" oli viime talvena koko ajan vähän räkäinen, tänä talvena en ole sen nenän nähnyt juuri vuotavantie, joten keuhkotkin taitaa tykätä. :)

   Poista