maanantai 15. huhtikuuta 2019

Yläposkihampaan poisto.

Vuonotamma Myyllä on ollut oikealla yläleuassaan jo jonkin aikaa lohjennut poskihammas (109). Viime kuussa meillä kävi eläinlääkäri raspaamassa hampaita ja nyt hän oli sitä mieltä, että hammasta olisi syytä lähteä näyttämään klinikalle. Aiemmin ohjeena on ollut seurailla tilannetta. 

Hampaan poistoja eivät kaikki klinikat ymmärtääkseni tee. Porvoossa on hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri, samoin Hyvinkäällä ja Kangasalla. On varmasti muitakin, mutta näistä kolmesta otin itse hieman selvää ja lopulta matkan ja sopivan ajan saamisen takia valitsin Kangasalan Suinulassa olevan Toosilan Eläinlääkäripalvelun. 

Eläinlääkärin kanssa sovittiin, että tulemme klinikalle, hammas tutkitaan ja varaudutaan jo siihen, että se ehkä täytyy poistaa. Lähdimme klinikalle Myyn ja matkaseuralaisena toimivan  Popin kanssa hyvissä ajoin torstai aamuna ennen seitsemää. Matka kesti hieman vajaan 2h. 
 Toosilassa Myy ja Popi pääsivät karsinoihin odottelemaan, kun juttelimme hetken eläinlääkärin kanssa. Hän tiedusteli onko minulla aikomuksia joskus teurastaa Myy, syystä että tietää minkälaisia lääkkeitä hän voi toimenpiteessä käyttää. Koska minulla ei ole aikomusta omia hevosiani syödä tai syöttää kenellekkään muullekaan, annoin hänelle vapaat kädet käyttää kaikki mahdolliset lääkkeet, jotta Myy ei tunne mahdollisessa toimenpiteessä kipua. Ja lopulta passiin tulikin merkintä ikuisesta teuraskiellosta. 

Seuraavaksi Myy rauhoitettiin karsinassa ja talutin sen toimenpidehuoneeseen, jossa oli pakkopilttuu. Klinikka oli rauhallinen paikka, joka oli tehty eläinlääkärin oman tallin yhteyteen. Toosilassa kaikki hammasoperaatiot tehdään rauhoituksessa seisovalle hevoselle. Eläinlääkäri kertoi kaadettuna tehdyssä toimenpiteessä olevan tietysti enemmän komplikaatioriskejä ja toipumisen kestävän kauemmin. 
Myyn suu tutkittiin kameran avulla. Hammas, jota tulimme näyttämään oli matalampi kuin muut hampaat ja siinä oli kolme avointa juurikanavaa neljästä. Ensin eläinlääkäri heitti, että jospa tämän voisi vielä paikata, mutta röntgenkuva paljasti hampaan juurten olevan aivan haperot ja juuressa olevan tulehduksen. Eli päädyttiin hampaan poistoon. 

Myylle laitettiin kanyyli kaulaan. Sitä nesteytettiin koko ajan, jotta pitkän rauhoituksen tuoma ähkyriski pienenee. Sitten eläinlääkäri alkoi valmistella hampaan poistoa. Tässä vaiheessa minut passitettiin pois. Toimenpidettä ei saanut jäädä seuraamaan. Toimintasuunnitelma oli yrittää ensin ottaa hammasta suun kautta vetämällä ulos, mutta ell. epäili, että se ei välttämättä kestä vaan murenee. Ja niin kävikin. Lähdin ystävän luo kyläilemään ja jonkin ajan kuluttua sain klinikalta väliaikatietoja, että joudutaan siirtymään kirurgiseen toimenpiteeseen. 
Nuoli osoittaa vaurioituneen hampaan juuriosaa.
Kolmen jälkeen sain puhelun, jossa kerrottiin hampaan olevan nyt irrotettu ja  Myyn olevan karsinassa jo hieman virkistyneenä ja kuulemma se hörisi kaikille. 

Eläinlääkäri oli joutunut tekemään tamman poskeen pienen reiän, jossa on nyt yksi tikki. Reiän kautta hammasta oli juurista päin työnnetty jollakin työkalulla ulos kuopastaan pala kerrallaan. Se oli aivan murentunut. Voin vain kuvitella miltä hammas on Myyn mielestä tuntunut. Mitään kipuun viittaavaa en ole sen käytöksestä huomannut ja se on syönyt hyvin koko ajan. Tosiasiassa hampaalle olisi ollut hyvä jo aiemmin tehdä jotakin. Nämä on vaikeita, kun emme osaa lukea ajatuksia. 

Pienen murheen aiheuttaa vielä röntgenkuvassa hampaan juuriston yläpuolella näkyvät "pallukat". Ne nimittäin näkyivät vielä hampaan poiston jälkeenkin uusissa kuvissa. Hammas ja sen juuret on varmuudella saatu pois. Pallukat saattavat olla vain tiivistynyttä kudosta, jolloin ne häviävät itsekseen paineen nyt poistuttua, mutta huonossa tapauksessa ne voivat olla jopa hampaan katkennutta juurta, joka on jäänyt erilleen muusta osasta hammasta tai mahdollisesti poskiontelontulehduksen vanha koteloitunut tulehduspesäke (kukaan ei kuitenkaan tiedä Myyllä olleen poskiontelontulehdusta). Jälkitarkastus on ensi torstaina ja silloin olemme viisaampia, kun eläinlääkäri tutkii miten hampaan jättämä onkalo suussa on alkanut parantua. Nyt siellä on jonkinlainen tulppa estämässä rehun kerääntymisen. 
Hammas juurineen...
Heti kotiin päästyämme Myylle sai antaa ruokaa. Se söikin heti heinää ja heinäpellettipuuroa hyvällä ruokahalulla. Ja käveli vesiastioiden ohi juomaan kuralätäköstä...

Kotihoitona suoritan päivittäin suun huuhtelua letkulla haalealla vedellä ja mittaan ruumiinlämpöä. Tulehduskipulääkekuuri Myyllä on noin 5päivää. Lisäksi on seurattava, ettei poski, kaula (kanyylin paikka) tai silmän vierusta ala turvotella. Silmän vierestä työnnettiin ymmärtääkseni puudutusainetta jonnekin pään sisälle. Puolet naamaa on ajeltu kaljuksi ja samoin vastakkainen puoli kaulaa. Jatkossa tämän poistetun hampaan vastapari alaleuassa kasvaa helposti korkeammaksi, kuin muut hampaat ja sitä on eläinlääkärin mukaan madallettava tämän ikäisellä hevosella puolen vuoden välein. 
Poskessa näkyy tumman läiskän yläpuolella yksi tikki.
Loppukevennys; 
Ähkyriski takaraivossa koputellen seurailin Myyn tekemisiä torstai iltana. 
Tämän nähdessäni sain huokaista helpotuksesta...

4 kommenttia:

 1. No jopas! Saako kysyä hintaa tälle operaatiolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä, unohtui se tuohon kirjoitukseen mainita. Tälle lystille tuli hintaa 2489 euroa. Jälkitarkastus on sitten vielä erikseen. Hinta nousi tuonne yli kahteen tonniin, koska hammas ei lähtenyt suun kautta vetämällä ja aikaakin kului kaikkiaan yli 6h.

   Poista
 2. Mä olin hevosmessuilla kuuntelemassa tuon Toosilan eläinlääkäripalvelun ell:n pitämää lyhyttä luentoa ja sai minut oikeastaan hyvin vakaasti harkitsemaan sitä paikkaa seuraavaan hammashoitoon ja varsinkin, jos tulee jotain suurempaa. Sitä paitsi matkaa on tallilta pisimmilläänkin noin 70km :)
  Ne näytti jotain hinnastoa esim hampaiden paikkauksesta, ja hinnat oli ihan kohtuulliset. Paljonko tuo hampaan poisto tuli maksamaan, haluatko kertoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin messuilla ennakkoon tutustumassa hieman klinikan väkeen ja kuuntelin eläinlääkärin luennon. Oli muuten paljon kiinnostuneita kuuntelemassa, mikä on hienoa. Ymmärtäisivät ihmiset sen, että kuka tahansa kengittäjä ei välttämättä ole ammattitaitoinen hevosen suun raspaaja. Nämä suuhoito jutut ovat mielestäni kehittyneet hirmuisesti viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kuinka moni hevonen hiljaa kärsii hammasongelmistaan. Ja ajoissa paikattu hammas voi kestää hevosen suussa lopun ikää, kun taas paikkaamaton menee jossain vaiheessa ehkä poistokuntoon.

   Suosittelen kyllä, varsinkin jos sinulla on "noin" lyhyt matka. :)
   Meiltä kilometrejä kertyi yhteen suuntaan n. 130.

   Myyn hammasoperaatio maksoi tosiaan 2489e + Jälkitarkastus. Varmaan hinta olisi jäänyt alle kahteen tonniin, jos hammas olisi lähtenyt suun kautta vetämällä, ilman poskeen tehtyä reikää.

   Poista